tirsdag 19. mars 2013

Flink pike

av Gillian Flynn

 

Font, 2013

 

Dette er den tredje romanen til Gillian Flynn. Tidligere har hun gitt ut Mørke rom (Dark places) i 2011 og Åpne sår (Sharp objects) i 2012. Alle til strålende kritikker.

Gillian Flynn f. 1971 er en forfatter og tidligere tv-kritiker for magasinet Entertainment Weekly.  Åpne sår har vunnet to priser Crime Writers' Association Duncan Lawrie, CWA New Blood and Ian Fleming Steel Daggers.

Boken kom ut i år (2013) på Font forlag. 476 s. Boken er oversatt av Stian Omland, tildels her på Skien bibliotek.

Handlingen i boken er som følger: Hovedpersonene Nick og Amy gift og bosatt i New York. De er passe vellykkede innen media, og ganske rike. Rikdommen er et resultat av Amys foreldres serie av ganske vellykkede barnebøker, basert på et vrengebilde av Amys oppvekst.
Så møter internettets tidsalder dem begge, magasindøden inntreffer, og de mister begge sine jobber.
Litt etter at dette skjer krever Nicks fars stadig tiltagende alzheimer og morens kreftsykdom hans tilstedeværelse i hans barndoms Missouri. Amys NY livsførsel og hennes NY venner er plutselig en saga blott. Ekteskapet skranter. De kjøper en bar, som han driver sammen med sin søster Go (Margo). Amy går hjemme og sturer.
På parets femte bryllupsdag forsvinner Amy. Alle spor, bla. noe som ser ut som et fingert slagsmål hjemme i deres stue, og bortvasket blod på kjøkkenet, peker i retning Nick. Hans oppførsel er rar, stemmer ikke med den sørgende ektemann. Amys livsforsikring som nettopp er forhøyet og deres stadig dårligere økonomi setter politiet og etter hvert mediasirkuset sitt søkelys på Nick.
Hvor har det blitt av Amy?

Og det er noe som ikke stemmer. Noe vi aner skal skje som vil vri handlingen inn i andre tankebaner og retninger.

Og det er dette noe murrende uforløste som skurrer, samt hovedpersonenes tanker om seg selv, og deres måte å fremstå på i første halvdel som gir frampek til noe uventet. Når det så kommer passer det så bra, og er så finurlig gjort at spenningen skrus til flere hakk.

Språket er presist, kynisk, morsomt og beskrivende for moderne selvbevisste (les narsissistiske) mennesker. Vi får bøttevis av referanser til populærkulturen som den nå voksne generasjon X, har vokst opp med, og til dels lever sitt liv gjennom.
Hovedpersonenes indre dialoger, kan vi gjenkjenne oss i. Det ufiltrerte tankesprang som må modereres før det slipper ut, spesielt her hos Nick. Observasjonsevnen og iderikdommen gjør boken til en fryd å lese.

Plottet er intrikat og vel komponert. Det begynner ganske klassisk med forsvunnet kone og mistenkt mann, men det blir alt annet enn det når handlingen får utspille seg videre.

Personlig vil jeg si at boken er en av de aller beste jeg noen sinne har lest i krim/spenningssjangeren. Et mylder av ideer og suverent språk med særdeles uventede krumspring i handlingen gjorde dette til en suveren og  nyskapende bok innen sjangeren. Det er lenge siden jeg har lest noe i nærheten så godt. Den har fått seksere og femmere over hele linja.

Oversetteren skal ha sin del av æren.

LEL





Fjellgraven

 

 Aschehoug, 2013

 

av Hjorth og Rosenfeldt


Dette er den tredje romanen i Sebastian Bergman- serien. Tidligere har Mannen som ikke var morder (2011) og Dødens disippel (2012)  kommet ut.

Dette er den første romanen som kommer som bok før den kommer som tv-serie.

Hans Rosenfeldt (f. 1964) er manusforfatter og kjent tv- og radioprofil i Sverige - han er blant annet mannen bak den populære svensk/danske tv-serien "Broen". Sammen med Michael Hjorth skriver han spenningsserien med Sebastian Bergman i hovedrollen.

Michael Hjorth (f. 1963) er regissør og manusforfatter. Han har også vært produsent for flere filmer, senest "Snabba cash", basert på Jens Lapidus' roman. Han er en av grunnleggerne av produksjonsselskapet Tre vänner, som lager tv-serier, reklamefilm, teater og spillefilmer. Sammen med Hans Rosenfeldt skriver han spenningsserien med Sebastian Bergman i hovedrollen.

Hoved karakterene i serien er Sebastian Bergman, etterforskerne Vanja og Ursula, og sjefen Torkel.
Sebastian Bergman var tidligere politiets beste kriminalpsykolog og profilerer, men hans verden knuses da hans kone og datter omkom i tsunamikatastrofen i Thailand 26 desember 2004. Idag er han en skygge av sitt tidligere jeg, som lever ett selvdestruktivt liv uten arbeid, venner eller familie.
 Det er vanskelig å få noe stor empati for karakterene. Ingen av dem er spesielt sympatiske. Sebastian er den mest utrivelige og manipulerende. Han ser på alle kvinner som kjønnsobjekt, er skruppelfri og lyver så det renner av ham.
Vanja som har et komplisert forhold til sin beste venn, kollegaen Billy, pga sin ærgjerrighet og sitt karrierejag, er heller ikke lett å like. Hun er firkantet og hard, hennes eneste sprekk i skjoldet er hennes far.
Ursula er midt oppe i et brudd med sin mann, som hun har bedratt med sin sjef Torkel i mange år. Hun bryr seg ikke stort om noen av dem, men er mest sliten og nebbete overfor alle.
Torkel er grå og kjedelig.
I Fjellgraven begynner handlingen med at seks skjelett, hvorav to er barn, blir funnet av to veninner på fjelltur i Åre traktene mot norskegrensa. To av skjelettene blir identifisert, men de øvrige forblir et mysterium. Mordetterforskningen står altså overfor et massemord, men sporene er få og fremdriften langsom.
Parallellt med mordetterforskningen undersøker tv-journalist Lennart Stridh en sak om en asylsøker, som fikk avslag på opphold, og hans venn. Begge forsvant sporløst for mange år siden. Konen har tatt kontakt med Stridh, som en siste utvei for å få visshet i hva som skjedde med sin mann. Da Strid begynner å grave i historien oppdager han at Säpo har vært innblandet og hemmeligstemplet saken med hensyn til rikets sikkerhet.
Handlingen er nærmest filmatisk lagt opp med med flere parallelle handlinger som etterhvert snor seg inn i hverandre. Det er overraskende hendelser, mange cliffhangers og mye plutselig avbrutt spenningsoppbygging.  Det stykker opp handlingen i begynnelsen, men skaper driv etter hvert som handlingen går frem. De bygger opp en spennende intrige, bla ved å bruke overdrivelser og ekstreme personskildringer (som nevnt ovenfor).
Mordene havner på en måte i bakgrunnen, det er et grep som lar forfatterne sette fokus på karakterene og deres kompliserte relasjoner til hverandre. Dette er som sagt en romanserie og man bør kanskje begynne med bok nummer 1. for å sette mest mulig pris på denne bok tre. Når det er sagt kan man meget godt lese bok 3 for seg selv.
Fjellgraven er et godt håndverk. Spenningen for de som har lest de to første bøkene kommer med en gang. Vi andre som ikke har lest dem, stanger kanskje litt før vi får innblikk i karkaterene og deres relasjoner. Selv om gåten blir løst på en tilfredstillende måte er det mange andre historier i historien som ikke får noen løsning, og gir et ønske om å lese mer.

LEL

tirsdag 5. mars 2013

En sang om is og ild



- en fantasyserie av George R. R. Martin


Bok 5 del II i salg nå!



Vendetta forlag, 2015

Dette er bøkene bak TV-serien ”Games of Thrones”.

Vi befinner oss i en fiktiv verden, på kontinentet Westeros. Syv kongeriker er samlet under kong Robert Baratheon, som vant opprøret mot den forrige kongen, Aerys Targaryen. Det har vært ro i riket de siste årene, men det er tegn på at freden ikke vil vare. Rykter går om at ikke alle etterkommere etter Aerys er døde. Et søskenpar, barn av den tidligere kongen, rakk å bli fraktet i eksil . De nærmer seg voksen alder og planlegger å ta tilbake maktsetet Jerntronen.
Nord i riket beskytter den store Muren mot en ukjent trussel, De Andre. For mange tusen år siden ødela nesten De Andre verdenen.  Muren er bevoktet av broderskapet Nattevakten og det er tegn på at den ukjente trusselen nord for Muren rører på seg igjen. Og rekrutteringen til Nattevakten er ikke det den en gang var.

Bok I starter med at kong Robert og dronning Cersei Lannister med følge drar nordover for å besøke Roberts gamle venn, lord Eddard Stark. Kong Robert  kommer for å be Stark om å bli den nye Hånden, kongens nærmeste rådgiver og nestkommanderende. Noe Stark motvillig sier ja til. Det er tegn på at den forrige Hånden ikke døde en naturlig død og Robert trenger en han kan stole på i Kongshavn, hovedstaden i Westeros. Når kong Robert så uventet dør blir det uro i riket. Flere krever sin rett til Jerntronen og spillet er i gang.

Det er kampen om Jerntronen og de følgene det har for bokens personer serien handler om. Familiene Baratheon, Stark, Lannister og Targaryen er sentrale. Bøkene er spennende og underholdende, her er det konspirasjoner, forræderi, drager, magi, kjærlighet og grådighet. Men Martins karakterer er sammensatte og forfatteren er heller ikke redd for å la det gå dårlig for sine hovedpersoner, i noen tilfeller så dårlig at de dør. Noe som ikke gjør det mindre spennende.

Likte du Ringenes Herre og/eller er glad i historiske romaner er dette en serie du burde gi en sjanse.

Klarer du ikke å vente på de norske oversettelsene er det bare å kaste seg over de engelske utgavene. Hittil har 5 av planlagte 7 bøker kommet ut på engelsk.

Utgitt på norsk:
Bok 1 del I I vargens tid (2011)
Bok 1 del II Kampen om Jerntronen (2011)
Bok 2 del I Kongenes kamp (2012)
Bok 2 del II Dragenes dronning (2012)
Bok 3 del I Stål og snø (2013)
Bok 3 del II Blod og gull (2013)
Bok 4 del I Kråkenes gilde (2013)
Bok 4 del II Jern og sand (2014)
Bok 5 del I Drømmer og støv (2014)
Bok 5 del II Dragenes dans (2015)

Utgitt på engelsk:
1. A Game of Thrones (1996)
2. A Clash of Kings (1999)
3. A Storm of Swords (2000)
4. A Feast for Crows (2005)
5. A Dance with Dragons (2011)
6. The Winds of Winter (kommer)
7. A Dream of Spring (kommer)

TR

mandag 4. mars 2013

Mord på biblioteket

 
Tirsdag 12. mars klokken 19, er det mulig og oppleve en kriminelt god kveld på biblioteket. 
Vi kan friste deg med:
Skien bibliotek presenterer et utvalg av vårens krim.
Krimquiz med premier
Bernt Roughtvedt forteller om sin nye kriminalroman "Tårn"
Kaffe og kaker i pausen

Gratis inngang
Så da sees vi vel :)

fredag 1. mars 2013

Gjensyn med gamle barnebøker

Mari Wiig Salvesen
leser barnebøker fra sin egen barndom.
Skien bibliotek  lørdag 2. mars kl.13.00.
Fra 3 år.
Arrangementet inngår i rekken av "Lørdagsbarn", og er i samarbeid med Litteraturhuset.

Gratis adgang!