tirsdag 28. desember 2010

Kathryn Stockett: Barnepiken

Året er 1962. Vi befinner oss i Jackson, Mississippi. Raseskillet lever i beste velgående, og det ulmer under overflaten. Segregering er lovpålagt og de svarte bor i egne bydeler.
e hvite overklassejentenes viktigste mål er å finne en mann, bli gift, få barn og drive veldedighet, mens de svarte er opptatt av helt andre ting.

Historien blir fortalt av tre personer som alle er viktige for bokas handling.
Skeeter er 23 år og hvit. Hennes venninner har alle avbrutt studiene underveis for å gifte seg. Drømmen er å bli journalist, men mest av alt ønsker hun å bli forfatter. Hun skaffer seg jobb i lokalavisa som spaltist. Hver uke skal hun, som miss Myrna, gi gode råd om husstell. Dette er imidlertid et tema hun ikke har peiling på. For å klare jobben får hun hjelp av Aibileen, hushjelpen til en venninne. Hun er en svart kvinne i 50 årene som har vært hushjelp i mange år. Minny er Aibileens beste venninne. En modig kvinne på 35, som absolutt ikke ønsker å la seg tråkke på. Det er disse kvinnenes liv som flettes sammen, og som forteller historien fra hver sin synsvinkel

I nært samarbeid med Aibileen og flere av hennes venninner begynner Skeeter å skrive en bok om deres liv og erfaringer. Dette er et svært risikofylt prosjekt. Hva skjer hvis noen finner ut hva de driver med? Klarer de å gjennomføre prosjektet uten at de involverte blir identifisert? Dette er noen av spørsmålene spenningen i boka er knyttet til.

Det er merkelig å tenke på at forholdene virkelig var slik i sørstatene i USA på 60-tallet. Det er faktisk ikke lenger siden raseskillelovene påbød at hvite og svarte måtte leve atskilt. Den svarte befolkningen måtte benytte  egne toaletter så vel som egne bibliotek.
Boka henviser til virkelige hendelser i samtida. Borgerrettighetsbevegelsen er en viktig del av bakteppet. Vi hører om drapet på John F. Kennedy, Bob Dylan synger, og borgerrettighetsforkjemperen James Meredith blir brutalt skutt ned og drept.

Forfatteren vokste opp i Mississippi. Familien hadde svart hushjelp, men Stockett benekter at romanen er selvbiografisk. Enkelte av personene kan virke vel karikerte, uten at det gjør boka dårligere. Handlingen er uforutsigbar, og historien maner til ettertanke. Til tross for sine 390 sider er boka forholdsvis lettlest og vel verdt å lese.

MJ

tirsdag 30. november 2010

Juleblogg

Nå har vi åpnet julebloggen vår!
Her finner du julestoff, tips til aktiviteter, konkurranser og boktips.
Bloggen er mest for deg som går i barneskolen.
Hva synes dere om bloggen? Send oss gjerne kommentarer.
Vi håper på mange svar på konkurrransen vår.









.

fredag 26. november 2010

Julekortverksted



Torsdag 2. desember inviterer vi til julekortverksted på biblioteket for alle barn mellom 8 og 12 år. 
Vi starter kl 17.00 og klipper og limer til ca. kl. 19.00.

torsdag 25. november 2010

Lokalhistoriekveld

 
Thor Gundersen og Hans Olaf Pedersen fortsetter sin lokalhistoriske vandring langs bokhyllene i Skien bibliotek onsdag 1. desember. kl. 19.00.
Gløgg og pepperkaker. 
Gratis adgang.
Vel møtt til en trivelig førjulskveld!

torsdag 11. november 2010

Vi inviterer til Skienskveld på biblioteket

onsdag 17. november kl. 19.00.

Skien vil i høst få sitt eget byleksikon utgitt av Historisk forum.
Forfatter og journalist Eivind Blikstad, leksikonets redaktør, presenterer utvalgte godbiter for byens befolkning.

Gratis adgang!
Alle velkommen!

Chris Cleave: Little Bee


Little Bee er Chris Cleaves annen bok. Den første, Kjære Osama, ble planlagt utgitt 7. juli 20005. Boka handler om en kvinne som opplever at et terroristangrep i London tar livet av sønnen og mannen hennes. Samme dag som utgivelsen skulle finne sted, inntraff selvmordsangrepene på Londons t-baner, der over 50 mennesker døde og 700 ble skadd. De faktiske hendelsene ligger tett opp til handlingen i boka, og dermed ble reklamekampanjen avlyst av frykt for å støte mennesker som var berørt av terrorangrepet.

I Little Bee tar forfatteren også opp et aktuelt politisk tema, nemlig forholdene i flyktningleire i England og oljeselskap som tar seg til rette i et afrikansk land for å tjene penger. Little Bee er ei jente som må rømme fra Nigeria der landsbyen hennes blir utryddet av en gruppe leiesoldater under kommando av et oljeselskap. Hun rømmer sammen med sin eldre søster som blir drept i et dramatisk møte med leiesoldatene og et ferierende engelsk ektepar. Dramaet utspilles på stranden utenfor det inngjerdete hotellet like ved.

Ekteparet er Sarah og Andrew. Sarah er travel redaktør i et dameblad og Andrew journalist med en prestisjefylt jobb. Ekteskapet skranter, og turen til Nigeria er et forsøk på å finne tilbake til hverandre.

Episoden fra stranden i Nigeria får dramatiske følger både for Sarah og Andrew. Little Bee klarer nemlig å få med seg et identitetskort som oppgir Andrews adresse i England. Når hun flykter dit og etter et par år slipper ut av asylmottaket sør i England, er Andrews adresse den eneste tilknytning til landet hun har. Selve løslatelsen fra mottaket skjer ved en feiltagelse, og Little Bee og en gruppe andre asylsøkende kvinner befinner seg på rømmen uten lovlig oppholdstillatelse. Skildringen av disse kvinnene er hjerteskjærende og bringer leseren ubehagelig nær de asylsøkendes situasjoner og ulike bakgrunn.

Vi er vitne til hvordan Little Bee viser seg å være en ualminnelig oppegående ungdom, og samspillet mellom henne og Sarah viser forfatterens evne til personskildringer.

De fleste foretrekker kanskje å distansere seg fra flyktningers og asylsøkeres rystende skjebne. I tillegg til møtene mellom et utviklingsland i Afrika og den vestlige verden og Little Bee og Sarah, blir denne boka et personlig møte med opprørende tilstander som er så altfor vanlige utenfor vår trygge del av verden.

LG

tirsdag 9. november 2010

Bokkveld

Mandag 15. november kl. 19.00.
Bokinspirator Liv Gade fra Norlis bokhandel kommer for å fortelle om en del av bøkene fra årets bokhøst.
Hun drar rundt i hele Norge med sitt foredrag, og er kjent for sine bokanbefalinger i bl.a. ukebladet “Familien.”

I tillegg kommer kriminalforfatteren Merete Junker, og vil fortelle om sitt forfatterskap. Hun er fra Skien, og skriver kriminalbøker med handling fra lokalmiljøet.

Det blir utlodning av bøker, og salg av kaffe og kaker.
Arrangementet er gratis.

mandag 8. november 2010

Juleblogg 2010 - Tegnekonkurranse


TEGNEKONKURRANSE FOR 1.– 7. KLASSE

Lag en juletegning og send den til biblioteket innen 20. november 2010:
Skien bibliotek, boks 349, 3701 Skien.
Tegningen kan også leveres på biblioteket i Ibsenhuset.

Husk å merke tegningen med navn, adresse, alder og event. skole og klasse.
Spørsmål kan sendes mari@skien.folkebibl.no

24 tegninger blir publisert på vår juleblogg, en hver dag.
På bloggen blir det også andre konkurranser.
Fine premier!

Vi håper mange vil delta i konkurransen!

søndag 7. november 2010

Hjorteland, Heidi: Utstøytt. 2009



Heidi Hjorteland debuterte i 2005 med novellesamlinga Vranglås. Der forteller hun om livet på bygda, og det er på bygda vi er i denne romanen også, nærmere bestemt i ei trang Vestlandsbygd.
Forfatteren vokste opp på fjellgården Hjorteland i Suldal, så her beskriver hun et miljø hun kjenner godt, med alvor, men slett ikke uten snert og humor.
Borghild vokser opp på en avsidesliggende fjellgård sammen med foreldrene, farmora og broren. Forholda er ikke de beste, verken mellom foreldra eller mellom mora og farmor. Bestemora er imidlertid Borghilds beste venn.
Allerede første skoledagen ser Borghild at hun er utafor, og at mora er det også. Hun passer ikke inn, verken blant mødrene fra byggefeltet eller bondekonene. De første åra på skolen går på et vis, men i fjerde klasse kommer Kari. Kari med tannlegemor og rektorfar og dialekt som i Barnetv. Fra den dagen er det Kari som bestemmer hvem som er med og ikke, og Borghild er definitivt ikke med. Heldigvis er Borghild skoleflink og klasseforstanderen er på hennes side. Dette gjør skolehverdagen litt lettere, men Borghild føler likevel at hun ikke hører til noe sted.
Denne følelsen tar hun med seg da hun flytter til byen for å gå på videregående, og den følger med på lasset inn i ekteskapet med Gunnar. Hun strever med å tilpasse seg de vellykka fruene på byggefeltet, og utvikler en sykelig trang til å slå ned må alle tegn til mobbing. Til slutt møter seg sjøl i dø
”Utstøytt ” er ei lettlest og god bok som du ikke lett blir ferdig med. Dette er ei bok noen og enhver kan kjenne seg igjen i, en trenger ikke bo i ei trang Vestlandsbygd, for dette skjer overalt.
Unn deg ei god nynorsk bok! Språket er i en klasse for seg, lett og freidig.
MH

tirsdag 2. november 2010

Månedens bokprat


Tre mandager i høst (den første mandagen i måneden) vil noen av bibliotekets ansatte presentere et utvalg av høstens bøker. En omtale av bøkene blir publisert på denne bloggen i etterkant. Neste bokprat blir
mandag 6. desember
kl.19.00.
Dette er bøkene som blir presentert denne gangen:










Baugstø, Line: Regntid
Oktober 2010









Buxbaum, Julie: Det motsatte av kjærlighet
Schibsted 2010












Egeland, Tom: Fedrenes løgner
Aschehoug 2010










Szabó, Magda: Pilatus
Aschehoug 2010

torsdag 28. oktober 2010

Forfatterkveld

3. november er det klart for en ny forfatterkveld på Skien bibliotek.
Sammen med Norli-Arkaden presenterer vi et knippe forfattere.
Vi starter kl. 19.00.
I pausen blir det mulig å kjøpe en kopp kaffe og et kakestykke.
Det blir salg av de aktulle bøkene, med muligheter til å få dem signert
Vi håper på en trivelig kveld.


Jan Mehlum: "Bake kake søte"
Alle foreldres mareritt. En liten baby forsvinner. I jakten på en slags rettferdighet trekkes Tønsbergadvokaten Sven Foyn inn i en sak som skal forandre han for alltid.
En besettende krimfortelling, tett opp til virkeligheten.









Iselin Theien: "Sonja Wigert"
En biografi om en kvinne som ble dyrket på scenen og på kinolerretet.
Hun fikk imidlertid aldri full anerkjennelse for sin viktigste rolle; rollen
som dobbeltagent.








Ørjan Karlsson: "Goliat"
Noen få intense timer er alt fenrik Halvorsen og hans menn har til rådighet for å avverge et terrorangrep i de sårbare nordområdene.











Ørjan Karlsson: "Sharba"
Stedet er Kabul i 1996. Byen invaderes av Taliban. Moren og Sharba flykter til Norge. Faren blir igjen, og blir drept av "Slakteren fra Kabul". 19 år gammel verver Sharba seg i det norske forsvaret og vender etterhvert tilbake til Afghanistan. Hun har bare en tanke i hodet: Hevn!







Wiik, Øystein: "Dødelig applaus"
En augustaften står den berømte tenoren Jameds Medina på scenen i den norske opera.Det er en stor begivenhet at den store tenoren synger rollen som Mario Cavardossi. I salen befinner det seg også en som ønsker at Medinas karriere skal få en brutal og blodig slutt.








Ivo de Figueiredo: "Mysteriet Ingeborg Køber"
Historien om byfog Dahls død og prosessen mot Ingeborg Køber er en sann fortelling om en usannsynlig virkelighet.
Det er underlig at Ingeborg, som er et spiritistisk medium, i flere seanser hadde forutsett farens død. Ble han drept av datteren? Tok han sitt eget liv? Eller ble han hentet av sine sønner, som fra det hinsidige hadde varslet farens død?














torsdag 21. oktober 2010

Lesing åpner nye verdener


Læringsdagene for voksne går av stabelen
25.- 31. oktober under vignetten "lesing åpner nye verdener". Dette er en nasjonal kampanje for voksnes læring, og arrangeres i år for 13. gang.
Initiativet til Læringsdagene ble tatt i forbindelse med UNESCOs verdenskonferanse for voksenopplæring i 1997, og kampanjen finnes i mange land.





Skien bibliotek markerer læringsdagene 2010 med arrangementet

Forteller Astrid Holtskog:
Finn leseglede med Bjørnson
- å lese Bjørnson i vår tid


Onsdag 27. oktober kl. 19.00! Gratis adgang!

torsdag 14. oktober 2010

Nordisk forfatterbesøk


Møt Sissel Bergfjord i Skien bibliotek
tirsdag 19. oktober kl. 19.00


Bergfjord er forfatter og kunstner bosatt i København. Hun har utdannelse fra forfatterskole og innen kunst og maleri, og underviser i skriveteknikk og malerkunst.

I 2006 utkom "Min morfars stemme". Boka har fått svært gode anmeldelser.
Handlingen i boka er lagt til Kilebygda, der også forfatterens morfar var bosatt.

Arrangementet er i samarbeid med
Foreningen Norden.
Gratis adgang.

Forfatterens hjemmeside
Les utdrag fra boken.
Bokanmeldelser.




onsdag 13. oktober 2010

Arrangementer høsten 2010

15. september kl. 19.00
Møt Terje Kristoffersen som kåserer om sin egen bok "De tause heltene: 830S"

29. septemberkl. 19.00
Kriminelt med Jørn Lier Horst

1. oktober kl. 10.00 – 15.00
SeniorSurf. Vi oppfordrer alle 55+ til å prøve seg på datamaskinen.

13. oktober kl. 19.00
Helga Flatland kåserer om, og leser fra sin egen bok "Bli hvis du kan, reis hvis du må"

19. oktober
I samarbeid med Foreningen Norden
Sissel Bergfjord om "Min morfars stemme"

27. oktober kl. 19.00
Astrid Holtskog forteller om "Å lese Bjørnson i vår tid".
Arrangementet er en del av Læringsdagene 2010

3. november kl. 19.00
Forfatterkveld i samarbeid med NORLIS BOKHANDEL
Jan Mehlum, Jan-Erik Fjell, Ørjan Karlsson, Øystein Wiig, Ivo de Figueiredo, Iselin Theien og Bernt Roughtvedt.

15. november kl. 19.00
Bokinspirator Liv Gade presenterer noen av årets bøker i samarbeid med
NORLIS BOKHANDEL. Forfatterbesøk.

17. november kl. 10.00
Skienskveld på biblioteket
Eivind Blikstad presenterer utvalgte godbiter fra Skiens nye byleksikon

1. desember kl. 19.00
Skienskveld på biblioteket
Thor Gundersen og Hans Olaf Pedersen fortsetter sin lokalhistoriske vandring langs bibliotekets bokhyller.








9. oktober kl. 12.00 og kl. 13.00
Inger Gundersen: Forestilling med fortellinger og sang fra bøkene om Ludde.
Fra 3 år.
Gratisbilletter hentes i skranken på biblioteket samme dag.
Max 60 pr. forestilling.

23. oktober kl. 11.00-14.00
Barnas verdensdager.
"Hele verden på et sted.".Verksteder, scene, marked og utstilling.
Biblioteket deltar i arrangementet

20. november kl. 12.00 og kl. 13.00

Forteller: Tjodun Felland "Skumle kjemper og slemme tanter".

Fra 4 år.
Gratisbilletter hentes i skranken på biblioteket samme dag.
Max 60 pr. forestilling.


mandag 11. oktober 2010

Samartin, Cecilia: Mofongo. 2010


Personene i romanen:

Sebastian: 10 år gammel, har hjertefeil, kan ikke løpe, for det tåler ikke hjertet hans. Han ønsker inderlig å bli fotballspiller, han er pliktoppfyllende og familiekjær. Sebastian bor i California med foreldre som er i ferd med å gå fra hverandre.

Abuela Lola: Bestemor som vokste opp I Puerto Rico. Sebastian går hjem til henne hver dag etter skoletid. Familien snakker om å finnet et passende aldershjem til den gamle damen. Hun får brakt smakløs og kjedelig mat fra eldresenteret hver dag.
En dag får hun plutselig slag, og Sebastian finner henne. Det skjer en mystisk forandring med bestemoren da hun endelig våkner opp på sykehuset. Det første hun gjør er å farge håret ildrødt og avbestille leveringene av mat fra eldresenteret. Familien blir urolig av disse endringene, Sebastian liker dem.

Keith: En klassekamerat av Sebastian. Populær i klassen, men slem med
Sebastian. Selvsagt er det en grunn til hans dårlige oppførsel, og denne får
vi vite mer om.

Andre fremtredende personer i romanen:
Mor, far, søsken, søskenbarn, onkler og tanter, Sebastians lærerinne. Mor
overbeskytter Sebastian.
Far vil gjerne at sønnen skal ta enda en hjerteoperasjon og bli sterkere, men mor er redd. Sebastian vil så gjerne at de begge skal bli fornøyde.

Boka er lett å lese, og skildringen av barnet Sebastian og hans tanker og drømmer synes jeg er spesielt god.

Forfatteren sier selv at bøkene hennes har et latinamerikansk perspektiv med fokus på familie, forhold og hvordan åndelighet påvirker dagliglivet. Hun fremhever at mat og matlaging fungerer som en motor i boka og en metafor for hva forfatteren anser som viktig.
Mange vil nok synes at Mofongo gir assosiasjoner til Paulo Coelho og Isabelle Allende.

Cecilia Samartin ble født i Havana i 1961 midt i Fidel Castros revolusjon. Hun er utdannet familieterapeut og har arbeidet mye med latinamerikanske innvandrere til USA.

LG

Sjekk om boka er på hylla i biblioteket

onsdag 6. oktober 2010

Møt Helga Flatland!

Forfattermøte med Helga Flatland i Skien bibliotek.
Onsdag 13. oktober kl. 19.00 får vi besøk av Helga Flatland på biblioteket.
Forfatteren har røtter i Flatdal, men er nå bosatt i Oslo. Hun vil snakke om sin egen bok
"Bli hvis du kan, reis hvis du må". Bokas tema er svært aktuelt.
Den handler om tre barndomsvenner som verver seg til de norske styrkene i Afghanistan.
Hvorfor dro de? 
Hva med dem som blir igjen?




Hør intervju med forfatteren.
Les mer om forfatteren

Gratis adgang. Alle velkommen.

Neste bokprat

blir 1. november. Da vil vi presentere disse bøkene:




Cleave, Chris: Little Bee. Aschehoug 2010.















Strachan, Mari: Jorden nynner sin hemmelige sang. Aschehoug 2010









Hildebrand, Elin: Et sommereventyr. Cappelen Damm 2010.












Stockett, Kathryn: Barnepiken. Cappelen Damm 2010













Vi serverer kaffe/te. Velkomen til en hyggelig kveld.

Seniorer surfer




Skien bibliotek deltok på SeniorSurfdagen også i år. Vi hadde valgt å legge arrangementet til 1. oktober.
Deltakerantallet kunne nok vært større. SeniorSurfen falt sammen med den internasjonale eldredagen, og et stort arrangement i Ibsenhuset. Et annet år håper vi det kommer fler.
Vi har imidlertid fått gode tilbakemeldinger fra de som var der, og det er det viktigste.

fredag 1. oktober 2010

Månedens Bokprat


Tre mandager i høst (den første mandagen i måneden) vil noen av bibliotekets ansatte presentere et utvalg av høstens bøker. En omtale av bøkene blir publisert på denne bloggen i etterkant. Første bokprat blir mandag 4. oktober kl.19.00.
Dette er bøkene som blir presentert denne gangen:

Holmqvist, Karin Brunk: Potensgiverne. Silke 2009
Holmqvist, Karin Brunk: Rapsgubbene. Silke 2010

Samartin, Cecilia: Mofongo. Juritzen 2010

Suter, Martin: Den siste Weynfeldt. Ganesa 2010

Hjorteland, Heidi: Utstøytt. Wigestrand 2009

Gratis adgang! Vel møtt til en hyggelig kveld!

mandag 27. september 2010

Kriminelt i Skien bibliotek






Onsdag 29. september kl. 19.00
får vi besøk av kriminalforfatteren Jørn Lier Horst på biblioteket.
Han vi snakke om forfatterskapet sitt. Til nå har han gitt ut 6 kriminalbøker.
I sitt kåseri vil han, naturlig nok, snakke mest om sin siste bok "Bunnfall".

Etterforskeren i Horsts kriminalbøker er politiførstebetjent William Wisting.
Han møter alltid nye saker med en indre forventning om hvor etterforskningen vil føre ham. Lite vet han at denne saken skal få ham til å sette spørsmål ved de mest grunnleggende forutsetningene for sitt eget politiarbeid.

Jørn Lier Horst er selv politimann. Derfor bærer bøkene hans også preg av at han kjenner stoffet han skriver om.
Vi oppfordrer alle som liker god kriminallitteratur til å ta en tur til Skien bibliotek for å høre på Jørn Lier Horst.

Les mer på hans egne nettsider.



Gratis adgang!
Alle velkommen!

fredag 24. september 2010

SeniorSurf på Skien bibliotek




Lyst til å få vite mer om data og internett?
Da kan seniorsurfdagen være noe for deg!


Foreningen Seniornett Norge har som sin målsetting at alle over 55 år skal ha muligheten til å bli kjent med internett og den nye teknologien.
Som et ledd i dette arrangeres hver høst en SeniorSurf-dag hvor seniorer i de fleste kommuner kan få prøve Internett gratis og med veiledning.

Den offisielle SeniorSurfdagen er i år 30. september.
Skien bibliotek har imidlertid valgt å legge sitt arrangement til 1. oktober!

Vi inviterer alle seniorer (55+) til å prøve seg på datamaskinen fredag 1. oktober.
Bibliotekets ansatte vil gi enkel veiledning.

I anledning dagen er det gitt ut et temanummer av Seniornett-avisen med mye nyttig stoff. Denne vil bli delt ut gratis under arrangementet.
Vi håper så mange som mulig vil benytte seg av tilbudet.

Velkommen!

mandag 13. september 2010

Forfatterkveld onsdag 15. september kl.19.00


Onsdag 15. september kl. 19.00 vil Terje Kristoffersen fortelle om sin bok "De tause heltene-830S".
Boka forteller historien om 830 S som var en hemmelig organisasjon under den andre verdenskrig. Organisasjonen som til nå har vært så og si ukjent, hadde sin egen varslings- og sikringstjeneste, bred militær etterretning, eksporttjeneste og innhenting av viktig informasjon for de allierte.



Gratis adgang!

Alle velkommen.

mandag 30. august 2010

Vinnere av årets sommerlesning


Skien bibliotek har i sommer hatt en lesekonkurranse sammen med flere andre bibliotek i Telemark. Alle som leste 5 bøker fikk et lodd, og deltok i trekningen om fine premier.
Til sammen leste barn i grunnskolene i Skien nesten 2500 bøker. I tillegg kom selvsagt alle bøkene som ble lest og lånt av barn som ikke deltok i konkurransen.






Her er årets vinnere:

1. premie: iPod Nano: Per Oskar Permats
2. premie: iPod shuffle: Sumaya Aden
3. premie: iPod shuffle: Sander Lindgren Øen


Disse fem får hver sin bok:
Ane Mathilde R. Kristensen Mari E. Eikeland, Perka Rimac, Aron Aatvedt, Markus Larsson.



Dise fem får hvert sitt boknett:
Silje Tång, Enrique Arca, Henriette Apalnes, Irene Askjer, Anke Regine Kise

Vi gratulerer!

torsdag 6. mai 2010

Årets boksalg er i gang!


Fredag 23. april startet årets salg av brukte bøker. Salget foregår i hovedbiblioteket, Ibsenhuset, og på bibliotekene på Gulset og Klyve. Vi har ryddet i hyllene,og selger en del av det vi ikke har plass til.
Salget omfatter særlig biografier og barnebøker, men også romaner, krim, fagbøker, lyrikksamlinger, m.m. etc.

Fyll en bærepose med bøker for kr. 25,- f.o.m. lørdag 8. mai

Velkommen innom for å sikre deg noen godbiter.

Julia Franck: Linfruen. 2010


Sykepleieren Helene forlater sønnen sin på en benk på en jernbaneplattform under flukten fra Pommern i 1945.
Hva får en kvinne til å gjøre noe så hjerteskjærende?

Vi møter Helene og søsteren Martha som barn i et meget spesielt hjem i Lauzits. Faren er hardt skada under 1. verdenskrig og mora er nærmest fraværende. Jentene klarer seg sjøl med hjelp av husholdersken. Da de blir voksne flytter de til en slektning i Berlin, der de tar del i de glade 20-åra.
Da Helenes store kjærlighet, studenten Carl, omkommer i ei ulykke, bryter hun helt sammen og blir et lett bytte for nazisten Wilhelms tilnærmelser. Han gifter seg med henne trass i hennes tvilsomme opphav. Det blir et lite lykkelig ekteskap. Wilhelm flykter vekk og for sønnen tar han intet ansvar.
Julia Franck er en av de nye populære forfatterne i Tyskland, hun fikk den tyske bokprisen i 2007.
Hun vokste opp i Øst-Tyskland, men flyktet til vesten senere. I ”Linfruen” forteller hun litt av farens historie, han ble nettopp etterlatt på en benk av sin mor.
Dette er en engasjerende og god fortelling, kanskje litt mye av det gode, eller rettere sagt av det onde.
Sjekk om boka er på hylla
MH



Xue Xinran: Himmelgraven. 2005.




Romaner fra fremmede miljøer kan være spennende lesning!
Når området i tillegg er Tibet, et land som alltid har vært forbundet med en grad av hemmelighetsfullhet, var det nok til at jeg valgte denne boka.

Romanen er bygget over en sann historie. Forfatteren traff Shu Wen i Kina, og det er hennes 30 år lange vandring i Tibet vi hører om.

Handlingen begynner i 1958 da Shu Wen og Kejun er nygifte medisinstudenter. Kommunismen er ny og preget av håp og entusiasme. Kejun lar seg verve som militærlege og drar sammen med kinesiske tropper til Tibet. Ikke lang tid etterpå får Shu Wen beskjed om at han er død i kamp.

Shu Wen er også ferdig lege og kan ikke annet enn å se etter en anledning til å dra ut med troppene for å finne ut om det virkelig er sant at mannen er død. Og hæren vil gjerne ha henne som militærlege.
Et av de første sivile menneskene Shu Wen møter etter at hun har sluttet seg til de kinesiske troppene i Tibet er Zhuoma, en kvinne fra høyere samfunnslag som har opplevd sin egen tragedie. Hennes historie blir en del av romanen og
dette blir begynnelsen til et langvarig vennskap.
Etter hvert finner Shu Wen en tibetansk nomadefamilie som hun slår seg sammen med.

Jeg skal ikke røpe om Shu Wen finner igjen mannen sin, men enten det gjelder ham eller ikke, krever tittelen ”Himmelgraven” en forklaring.
I Tibet er det fire forskjellige former for begravelse: Kroppen kan gis til gribbene, brennes, begraves eller mumifiseres og anbringes i en ”stupa” som er en slags gravbygning.
En himmelbegravelse er når kroppen parteres på en spesiell måte og gis til gribbene på et alter.

En vakker og troverdig historie om hva det vil si å ofre alt for den man elsker.

Sjekk om boka er på hylla
LG

tirsdag 23. mars 2010

Forfatterkveld i Skien bibliotek


Onsdag 3 mars var kriminalforfatteren Merete Junker på hovedbiblioteket og snakket om bøkene sine.

Merete Junker er født i 1959 i Skien, der hun fortsatt bor. Hun er utdannet cand.mag fra Universitetet i Oslo med fagene kriminologi, historie og statsvitenskap. Tidligere har hun jobbet som journalist i radio og aviser, og som lærer i mediefag i den videregående skolen.
Hun debuterte som forfatter i 2008 med “Jenta med ballongen”.
“Tvillingen" kom ut i 2010.
Bøkene handler om NRK-journalisten Mette Minde, og handlingen foregår i Grenlandsområdet.

De fremmøtte fikk også høre Merete Junker snakke om bakgrunnen til at hun nå har skrevet kriminalromaner med handling fra Grenland. Det ble mange spørsmål og kommentarer fra salen, og det var tydelig at dette var interessant stoff.

mandag 22. mars 2010

Margaret Skjelbred: Lerkehjerter


(og litt om Vildresinn og Alvemål)


Margaret Skjelbred er født i Stokke i Vestfold i 1949. Nå er hun bosatt i Tønsberg.
Hun er utdannet psykiatrisk sykepleier, og arbeidet i mange år på Vestfold Sentralsykehus. I 1990 sluttet hun, for å skrive på heltid. Sin første diktsamling ga hun ut etter å ha passert 30 år. Boka er på vestfolddialekt. Denne dialekten bruker hun også i romanene sine. Hun bruker ofte både egen bakgrunn og erfaringer i forfatterskapet sitt.
Foreldrene var haugianere. Faren var en veldig pietistisk legpredikant. For døtrene var forbudene mange. Det å gå på kino, å plystre eller å ha kort hår, alt var forbudt. Lange fletter og side skjørt var kjennemerket på Margaret Skjelbred og søstrene.

Handlingen i bøkene spenner over et tidsrom på ca 70 år; fra 1900 – 1970.
Vi møter kvinner i tre generasjoner. Fortellingen begynner rundt 1900. Anders er odelsgutt på storgården Ås, den største gården i bygda. Han gifter seg med den vakre Maren Pytten. De har vært sammen i Jakobs løe, noe som resulterer i datteren Matilde.
Jakobs løe spiller en sentral rolle i flere av Skjelbreds bøker. En av diktsamlingene hennes har denne tittelen, og vi møter igjen flere av personene her.

Maren dør i barselseng, før paret har vært gift i et år.
Anders blir bitter og innesluttet, og Matilde vokser opp i et kaldt hjem. Familien har penger nok, men kjærligheten og gleden mangler.
Faren har liten interesse av datteren. Han er bortskjemt, og det har aldri falt ham inn at ikke han og Maren skulle leve lykkelige sammen til de ble gamle.

Kathrine, Marens søster, tar seg av babyen. Matilde er vakker, men hun knytter seg ikke til noen. Det nærmeste hun kommer en venninne, er kontakten hun får med Anna. Alle andre skremmer hun unna med bitende bemerkninger.

Etterhvert gifter jevnaldringene seg. Selv har Matilde aldri opplevd kjærligheten, aldri vært forelsket.
Men plutselig skjer det! 25 år gammel forelsker hun seg i den nye sveiseren på Ås.

Boka er en fortelling full av gammeldags kjærlighet og romantikk, både av den lykkelige og den tragiske sorten. Det som redder den fra å være en vanlig, platt ukebladroman er de fine naturskildringene og skildringene av barn og unge. Her er mange situasjoner tatt akkurat på kornet. Det er tydelig at Margaret Skjelbred har svært godt kjennskap til det miljøet hun beskriver.

Mathilde elsker den eneste ene med hele seg. Harald har imidlertid også et forhold til Anna. Han vet ikke hvem han skal velge, men så velger skjebnen for ham. Den andre, Anna, skal ha barn. Anna og Harald gifter seg, og flytter til hans hjembygd.

Mathilde trekker seg inn i seg selv, og i hjembygda går hun for å være både overlegen og utilnærmelig. Hun tilbringer også en periode i byen ”for å lære finere husstell”.
Da faren dør, overtar hun gården. Den styrer hun med hard hånd. Ingen aner at hun bærer på en stor sorg, minnet om ungdomskjæresten hun aldri glemmer.

Den eneste som kan muntre opp Mathilde er Ragnhild. Ragnhild er det syvende barnet på nabosmåbruket, og enda har hun to yngre tvillingbrødre. Hun synes det er godt å slippe hjemmefra, og finner tidlig veien til Ås. Der slutter hun seg til Mathilde, som later til å sette stor pris på den lille jenta.
Etter hvert blir Ragnhild nesten som en datter på Ås.

Tida går. Det er rett før 2. verdenskrig, og forholdene i bygda forandrer seg. Ungdommen lengter ut. Som så mange andre ungdommer fra landet tar også Ragnhild seg post i Oslo. Der forelsker hun seg i gardisten Lars som seg hør og bør. Hun blir gravid, men aborterer. Hun får også en venninne, Borgny, som arbeider på samme hotell som henne.

Mathilde bestemmer seg for å overlate gården til Ragnhild og Lars, og det blir stelt i stand til stort gammeldags bryllup på Ås. Paret ønsker seg barn, men de får ingen. Det er et sårt punkt for Ragnhild at hun aborterte, mens hun og Lars var sammen i Oslo. Den gangen følte hun bare lettelse, Hun syntes det passet dårlig å bli gravid på det tidspunktet.
Ragnhild og Borgny har liten kontakt. Borgny har truffet en tysk soldat og fått barn med ham. Hun får tuberkulose, og sender bud på Ragnhild. Det ender med at Ragnhild lover å ta seg av barnet, og slik kommer Nils Jan til Ås.
Han er sky og tilbakeholden, men blir etter hvert mer åpen og utadvendt. Lars og Ragnhild er verdens beste foreldre, og Mathilde trår til som reservebestemor.
Han får en god lekekamerat i nabojenta Solfrid. Dette vennskapet utvikler seg til kjærlighet. De planlegger å leve resten av livet sammen, men heller ikke i dette tilfellet går alt som planlagt.

Nå vil jeg ikke røpe mer av handlingen., bare anbefale både denne, og de andre bøkene i trilogien.
I ”Vildresinn” er det Solfrid og sønnen Jakob som er hovedpersonene, samtidig som vi også møter igjen andre personer fra ”Lerkehjerter”
I ”Alvemål” følger vi Solfrid og Jakob videre. Året er 1968, og Solfrid ønsker å skjerme Jakob for alle omveltningene som skjer. Persongalleriet er stort. En av de mest sentrale personene er Solfrids venninne Inger.
Både kvinnefrigjøring og andre sentrale ideologier preger handlingen i boka.

Alle bøkene kan leses hver for seg, for vi får en grei innføring i familieforhold og tidligere handling. Størst mulig utbytte får man imidlertid dersom man leser alle tre.
Det skjer mye i bøkene. Ulykkelig kjærlighet, barn født utenfor ekteskap, bortadopterte barn og en svært uventet løsning på familieforholdene. Imidlertid er alt dette ting som også skjer i det virkelige liv, selv om ikke alt skjer samtidig.
Bøkene handler om hverdagsmennesker og det livet de lever, på godt og vondt. Det som skjer en person, får ofte konsekvenser for de andre. Naboskap og vennskap betyr ofte mer enn slektskap, slik det ofte kunne være på landet i den tiden.

Anbefales for alle som ønsker seg gode, lettleste bøker, samtidig som de gjerne vil ha noe ennet en vanlige ukebladromaner.



MJ

fredag 12. mars 2010

Irvin D. Yalom: Da Nietzsche gråt



Nysgjerrighet får meg til å ha lyst til å lese mange slags bøker; hvordan kan man ha det i et annet land, til en annen tid, folk med spesiell bakgrunn, ren underholdning, spenning, biografier, fagbøker også videre i det uendelige.
E,n ting jeg har vært nysgjerrig på er hva som kan skje ved psykiatriske behandlinger. Så oppdaget jeg Irwin Yalom her på biblioteket. Han er en amerikansk psykiater som nå har blitt over 70 år. I bøkene sine skriver han både om egne og sine pasienters erfaringer. Særlig en av dem likte jeg spesielt godt. Det er en skjønnlitterær roman som heter Da Nietzsche gråt.
Handlingen i romanen er lagt til Wien i 1880-årene. Hovedpersonen er Josef Breuer, en middelaldrende lege med kone og fem barn. Han er jøde og en virkelig historisk person som hadde interesse også for de psykologiske sider av medisinen. En av hans nærmeste venner var Sigmund Freud, også selvsagt en virkelig person.
Anna O, psevdonym for Bertha Pappenheim, var virkelig en pasient av Josef Breuer. Hun led av det man kalte hysteri, noe Freud etter hvert interesserte seg meget for.
Friedrich Nietzsche er også en kjent og spennende personlighet, i denne romanen blir etter hvert Nietzsche pasient hos doktor Breuer. Dette er bare fiksjon.
Den siste personen av betydning i romanen, som virkelig har eksistert, er Lou Salomé. Hun ble etterhvert en betydningsfull psykiater og kulturpersonlighet, men i romanen er hun ung student.
Etterhvert som vi blir kjent med dr. Josef Breuer forstår vi at han er besatt av en ung kvinne han hadde som pasient, nemlig Bertha, eller Anna etter psevdonymet han ga henne. Han blir ikke kvitt tankene på henne.
Hun på sin side forkynner at hun bærer dr. Breuers barn, noe som ikke medfører riktighet, dr. Breuer er nøye med sin legeetikk. Han overlater Bertha til en annen lege, men hjemsøkes av tankene om henne.
En dag kommer en ualminnelig vakker ung kvinne inn på dr. Breuers kontor. Hun har en usedvanlig forespørsel. Vil dr. Breuer behandle en bekjent av henne (Friedrich Nietzsche) for selvmordstanker uten at pasienten vet om det selv? Hun vil få ham til å søke hjelp for migrene.
Dr. Breuer går til sin egen forundring med på å ta utfordringen, og en dag ikke så lenge etterpå møter Nietzsche opp på legekontoret.
Under konsultasjonen beskriver Nietzsche alle sine fysiske symptomer og plager. Det er en underlig situasjon, for dr. Breuer har lovet å ikke røpe at han vet om Lou Salomés rolle i dette.
Etterhvert får vi vite mer om privatlivet til dr. Breuer. Det er komplisert, og han er ingen lykkelig mann. Han giftet seg inn i en rik familie, og hans kone, Mathilde, er en vakker kvinne, en travel mor og den perfekte husmor. Nærheten mellom dem er fraværende.
De regelmessige samtalene mellom dr. Breuer og Nietzsche begynner. Det er fasinerende å forsøke å følge med i argumentene og synspunktene til filosofen Nietzsche. Dr. Breuers dyktighet er tydelig, man kan vel egentlig kalle det manipulasjon til beste for pasienten.
Jeg visste ikke mye om Nietzsche fra før, men romanen gir en del informasjon i forhold til noe av det han skrev, hans tanker og livssyn.
Han er i romanen en mann som ikke gir noe av seg selv. Han tåler ikke nærhet, og reagerer med tilknappethet og ved å trekke seg bort når dr. Breuer forsøker å komme ham i møte ved å si noe hyggelig.
Dette handler i stor grad om nærhet og avstand samt, hva livet kan gjøre med mennesker. Det som skjer oss bestemmer hvilket forhold vi skal få til dette med nærhet til andre.
Dr. Breuer finner ut at den eneste måten han vil kunne klare å hjelpe Nietzsche på, vil være å be Nietzsche om å behandle HAM for de psykiske plager han har på grunn av mange ting; sin besettelse av Bertha, avstanden til kona Mathilde, dødsangst og plagsomme drømmer. Ved å spille rollen som elev/pasient håper han å komme nærmere filosofen slik at denne kan bli hjulpet. Nietzsche har gått med på å legge seg inn ved et sykehus med daglige samtaler og oppsyn av dr. Breuer for å holde de voldsomme migreneanfallene i sjakk.
Det er interessant å følge med på hvordan Nietzsche motvillig åpner seg mer og mer.
Jeg skal ikke røpe mye av klimakset i boken som jeg synes er den siste samtalen mellom de to, samtalen der alt kommer for en dag og vi får vite om de to mennene hadde nytte av behandlingen av hverandre.

LG

mandag 15. februar 2010

Tatjana de Rosnay: Saras nøkkel


Dette er en bok som er skrevet både i fortid og nåtid.
Fortiden er krigsåret 1942, og omhandler Frankrikes holocaust.
Lille Sara på 10 år og hennes mor og far blir hentet av politiet i sin leilighet og tatt med for å sendes videre til en av Polens mest beryktede utryddelsesleire. Sara har også en bror på fire år som hun rekker å gjemme i et hemmelig skap de har i leiligheten. Dette skapet låser hun, og forsikrer ham om at hun er tilbake om noen timer for å låse han ut igjen. Skjebnen vil imidlertid noe helt annet, og Sara bærer med seg nøkkelen til det hemmelige skapet, for hun er sikker på å komme tilbake og befri ham.

Parallelt fortelles historien i nåtid om journalisten med familie som pusser opp leiligheten som Sara og hennes familie bodde i, og som de skal flytte inn i etter hvert. Journalisten Julia Armond bestemmer seg for å undersøke hva egentlig som skjedde med familien som hadde bodd her underkrigen.
En meget velskrevet bok om mange skjebner.
GC

onsdag 3. februar 2010

Lawrence Hill: Noen kjenner mitt navn




I denne boken møter vi Aminata Diallo, en gammel kvinne i London året 1802. Hun tar oss med på en reise om hennes utrolige liv som starter i Afrika 1745, bringer oss til Amerika og ender i England.

Aminata Diallo blir frarøvet fra sin landsby Bayo i Vest-Afrika, og blir sendt på et slaveskip til Amerika.. Under den lange vandringen ut til kysten, blir hun kjent med gutten Chakura fra nabolandsbyen, og han skal bety noe spesielt for henne resten av livet. Noen sier hun er heldig, da de ankommer slaveskipet og det er snart klar til avreise. Aminata er fast bestemt på å vende tilbake til sitt hjem, da hun skjønner at hun snart skal bli røvet fra det.

Skipet ankommer St. Helena og sterkt forkommen blir Aminata solgt til Mr. Appleby, hvor hun blir satt i hardt arbeid på hans indigoplantasje i mange år. Mot alle odds lærer hun seg å lese i all hemmelighet, noe som skal bli en viktig kunnskap for å overleve som slave i Amerika. Aminata blir solgt videre til Solomon Lindo og havner i Charles Town. Av Mr. Lindo lærer hun regnskap og bokføring, men må i tillegg jobbe som jordmor for å betale leie for husværet hos Mr. Lindo.

Under utbruddet av opprøret mot britene, klarer Aminata å flykte, og hun prøver å skape seg et liv på egenhånd som ”fri”. Skjebnen vil at hun skal få et turbulent liv, og etter mange år er Aminata igjen på et skip over Atlanethavet, på vei for å finne hjem…

Dette er en bok som sitter lenge i etter siste side er snudd. En fantastisk blanding av fiksjon og historie gjør dette til en historie som griper en om sjelen. Dramatisk og forferdelig, likevel velskrevet og vakkert fortalt. Det vil alltid være noen som kjenner ditt navn…

LBJ

fredag 22. januar 2010

Tore Renberg: Farmor har kabel-tv




Forfatteren er best kjent for

Mannen som elsket Yngve – roman (2003) og
Kompani Orheim – roman (2005)
Fortsettelsen av disse to er:
Charlotte Isabel Hansen – roman (2008)
Pixley Mapogo – roman (2009)
Alle 4 handler om Jarle Orheim som etter hvert tar navnet Jarle Klepp.
Tore Renberg hadde tidlig sin første litterære opplevelse:
«Slik ble jeg forfatter:
- Da jeg var 14 år gammel og leste Dostojevskis «Forbrytelse og Straff», bestemte jeg meg for å bli forfatter. Jeg hadde et brennende ønske om å gi noe tilsvarende til verden. Siden har jeg skrevet hver dag. Når man gjør noe hver dag, tror jeg man må bli flink.
Beste leseropplevelse:
- Det er sprøtt, men jeg opplevde en fundamental identifikasjon med studenten og morderen i «Forbrytelse og Straff». Det er rart med det når man er ung og naiv og går fullstendig opp i det man leser. Jeg bestemte meg der og da for at jeg skulle få Nobelprisen.»
Farmor har kabel-TV er en kort roman som kom i 2006 sammen med Videogutten.
Den om farmor er den «positive» romanen, en feelgood historie som gir gode følelser, god underholdning og kanskje noen nyttige refleksjoner om hvordan vår tids generasjoner kan møte hverandre.
I tillegg til «farmor» er bokas hovedpersoner Arve (farmors barnebarn) og Jonas. De er 13-14 år gamle og går på ungdomsskolen et sted på vestlandet på 1980-tallet. Det som gjelder er jenter og pop-musikk – særlig pop-musikk og Sky Chanal.
Men foreldrene deres har ikke flere kanaler enn NRK og vil ikke investere i kabel-TV. En dag går guttene innom Samvirkelaget etter skoletid, og plutselig oppdager Arve farmor.

Det blir et litt kunstig møte som ender med at Arve plutselig kjenner at han føler noe for henne der han ser henne forsvinne inn i lavblokka der hun bor like ved.
Langsomt går det opp for de to guttene at de har en mulighet til å få sett Sky Chanal, det er nemlig innlagt I lavblokkene.
Lysten til å følge med i de populære pop-videoene driver guttene til å besøke den gamle damen. Hennes stillestående verden blir plutselig invadert av et barnebarn og hans venn som gjerne vil ha noe hun har, nemlig kabel-tv.
Guttenes forventninger er nok ganske annerledes enn farmors som er lykkelig over at noen, og så hennes eget barnebarn, gjerne vil besøke henne. Hun lager muffins og setter fram saft neste dag i tilfelle de kommer innom igjen slik de sa.
Etter hvert følger vi også farmors tanker om fortiden og nåtiden. Vi skjønner at hun har hatt ganske dårlig kontakt med Arves far og mor og at hun nesten ikke kjenner barnebarnet sitt. En dag er hun så oppglødd og glad for kontakten hun har fått med de to guttene at hun bestemmer seg for å oppsøke Arves familie en søndag.
Møtet får oss til å reagere på den dårlige kontakten det hittil har vært mellom generasjonene I denne familien, og vi kan ikke annet enn å beundre farmor for hennes initiativ.
Det er ingen selvfølge at det skal gå bra for to tenåringsgutter som ikke er i slekt å dele en farmor. Arve begynner å synes at Jonas tar litt vel mye oppmerksomhet når de besøker henne. Og hvem vet om ikke Jonas trenger en bestemor minst like så mye, han som bor alene med en far som nesten alltid jobber. De føler nok på litt sjalusi begge to.
Arve sier: Du vet at det er min farmor – ikke din...
De regelmessige besøkene betyr ny mening i hverdagen for Else Marie, det er dette og de ukentlige besøkene til mannen på kirkegården som teller. Hun blomstrer opp og gir alt til tross for plagene som har begynt å melde seg.
Språket i boka er enkelt og greit å lese. Korte setninger. Det er som en ser og føler hva personene opplever hele tiden.
Temaene generasjonskløften, nærhet og avstand, eldre i dagens samfunn, døden, alt er noe man opplever i egne liv på den ene eller andre måten.

LG

tirsdag 12. januar 2010

Sara Gruen: Vann til elefantene


Vi befinner oss i nåtidensUSA hvor vi møter Jacob Jankowski på 90 eller 93, en av delene. Jacob bor på et gamlehjem hvor dagene går sin vante gang, men en dag skjer det noe utenfor vinduene, et sirkustelt reiser seg i byen...

Dermed blir vi med Jacob sytti år tilbake i tid til depresjonstida i USA, hvor vi møter en 23 år gammel Jacob, som er nesten ferdig utdannet veterinær da ulykken inntreffer, og han blir stående pengelens og foreldreløs i en hard verden. Av alle mulige tilfeldigheter havner han på et tog som viser seg å være: «Benzini-brødrenes mest spektakulære sirkus i verden», og vi blir med på et spennende eventyr med sirkuslivet som bakteppe.

Dette er en fantastisk historie hvor vi får møte kjærligheten, og hvor vennskap av det uvanlige slaget oppstår.

LBJ
Sjekk om boka er på hylla i biblioteket