onsdag 3. februar 2010

Lawrence Hill: Noen kjenner mitt navn
I denne boken møter vi Aminata Diallo, en gammel kvinne i London året 1802. Hun tar oss med på en reise om hennes utrolige liv som starter i Afrika 1745, bringer oss til Amerika og ender i England.

Aminata Diallo blir frarøvet fra sin landsby Bayo i Vest-Afrika, og blir sendt på et slaveskip til Amerika.. Under den lange vandringen ut til kysten, blir hun kjent med gutten Chakura fra nabolandsbyen, og han skal bety noe spesielt for henne resten av livet. Noen sier hun er heldig, da de ankommer slaveskipet og det er snart klar til avreise. Aminata er fast bestemt på å vende tilbake til sitt hjem, da hun skjønner at hun snart skal bli røvet fra det.

Skipet ankommer St. Helena og sterkt forkommen blir Aminata solgt til Mr. Appleby, hvor hun blir satt i hardt arbeid på hans indigoplantasje i mange år. Mot alle odds lærer hun seg å lese i all hemmelighet, noe som skal bli en viktig kunnskap for å overleve som slave i Amerika. Aminata blir solgt videre til Solomon Lindo og havner i Charles Town. Av Mr. Lindo lærer hun regnskap og bokføring, men må i tillegg jobbe som jordmor for å betale leie for husværet hos Mr. Lindo.

Under utbruddet av opprøret mot britene, klarer Aminata å flykte, og hun prøver å skape seg et liv på egenhånd som ”fri”. Skjebnen vil at hun skal få et turbulent liv, og etter mange år er Aminata igjen på et skip over Atlanethavet, på vei for å finne hjem…

Dette er en bok som sitter lenge i etter siste side er snudd. En fantastisk blanding av fiksjon og historie gjør dette til en historie som griper en om sjelen. Dramatisk og forferdelig, likevel velskrevet og vakkert fortalt. Det vil alltid være noen som kjenner ditt navn…

LBJ

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar