torsdag 6. mai 2010

Xue Xinran: Himmelgraven. 2005.
Romaner fra fremmede miljøer kan være spennende lesning!
Når området i tillegg er Tibet, et land som alltid har vært forbundet med en grad av hemmelighetsfullhet, var det nok til at jeg valgte denne boka.

Romanen er bygget over en sann historie. Forfatteren traff Shu Wen i Kina, og det er hennes 30 år lange vandring i Tibet vi hører om.

Handlingen begynner i 1958 da Shu Wen og Kejun er nygifte medisinstudenter. Kommunismen er ny og preget av håp og entusiasme. Kejun lar seg verve som militærlege og drar sammen med kinesiske tropper til Tibet. Ikke lang tid etterpå får Shu Wen beskjed om at han er død i kamp.

Shu Wen er også ferdig lege og kan ikke annet enn å se etter en anledning til å dra ut med troppene for å finne ut om det virkelig er sant at mannen er død. Og hæren vil gjerne ha henne som militærlege.
Et av de første sivile menneskene Shu Wen møter etter at hun har sluttet seg til de kinesiske troppene i Tibet er Zhuoma, en kvinne fra høyere samfunnslag som har opplevd sin egen tragedie. Hennes historie blir en del av romanen og
dette blir begynnelsen til et langvarig vennskap.
Etter hvert finner Shu Wen en tibetansk nomadefamilie som hun slår seg sammen med.

Jeg skal ikke røpe om Shu Wen finner igjen mannen sin, men enten det gjelder ham eller ikke, krever tittelen ”Himmelgraven” en forklaring.
I Tibet er det fire forskjellige former for begravelse: Kroppen kan gis til gribbene, brennes, begraves eller mumifiseres og anbringes i en ”stupa” som er en slags gravbygning.
En himmelbegravelse er når kroppen parteres på en spesiell måte og gis til gribbene på et alter.

En vakker og troverdig historie om hva det vil si å ofre alt for den man elsker.

Sjekk om boka er på hylla
LG

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar