mandag 11. oktober 2010

Samartin, Cecilia: Mofongo. 2010


Personene i romanen:

Sebastian: 10 år gammel, har hjertefeil, kan ikke løpe, for det tåler ikke hjertet hans. Han ønsker inderlig å bli fotballspiller, han er pliktoppfyllende og familiekjær. Sebastian bor i California med foreldre som er i ferd med å gå fra hverandre.

Abuela Lola: Bestemor som vokste opp I Puerto Rico. Sebastian går hjem til henne hver dag etter skoletid. Familien snakker om å finnet et passende aldershjem til den gamle damen. Hun får brakt smakløs og kjedelig mat fra eldresenteret hver dag.
En dag får hun plutselig slag, og Sebastian finner henne. Det skjer en mystisk forandring med bestemoren da hun endelig våkner opp på sykehuset. Det første hun gjør er å farge håret ildrødt og avbestille leveringene av mat fra eldresenteret. Familien blir urolig av disse endringene, Sebastian liker dem.

Keith: En klassekamerat av Sebastian. Populær i klassen, men slem med
Sebastian. Selvsagt er det en grunn til hans dårlige oppførsel, og denne får
vi vite mer om.

Andre fremtredende personer i romanen:
Mor, far, søsken, søskenbarn, onkler og tanter, Sebastians lærerinne. Mor
overbeskytter Sebastian.
Far vil gjerne at sønnen skal ta enda en hjerteoperasjon og bli sterkere, men mor er redd. Sebastian vil så gjerne at de begge skal bli fornøyde.

Boka er lett å lese, og skildringen av barnet Sebastian og hans tanker og drømmer synes jeg er spesielt god.

Forfatteren sier selv at bøkene hennes har et latinamerikansk perspektiv med fokus på familie, forhold og hvordan åndelighet påvirker dagliglivet. Hun fremhever at mat og matlaging fungerer som en motor i boka og en metafor for hva forfatteren anser som viktig.
Mange vil nok synes at Mofongo gir assosiasjoner til Paulo Coelho og Isabelle Allende.

Cecilia Samartin ble født i Havana i 1961 midt i Fidel Castros revolusjon. Hun er utdannet familieterapeut og har arbeidet mye med latinamerikanske innvandrere til USA.

LG

Sjekk om boka er på hylla i biblioteket

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar