onsdag 9. mars 2011

Bibliotek=litteraturhus

I disse litteraturhustider gjør man seg mange tanker.
Hva er et litteraturhus? Jo, et hus fylt med bøker. Hva er et bibliotek? Det er også et hus fylt med bøker.

Det er flott at noen på privat initiativ prøver å skape et miljø for litteratur i byen vår, men det må ikke komme på bekostning av det litteraturhuset som allerede finnes. Det er ingen ønskesituasjon at et privat litteraturhus og et offentlig bibliotek skal konkurrere om de samme kronene,  kulturbudsjettet er lite nok som det er.

Biblioteksjefen i Ålesund har skrevet en kronikk i Sunnmørsposten 9. februar.
Les kronikken og bytt ut Ålesund med Skien, så har vi en nøyaktig beskrivelse av situasjonen vi står over for her i byen. Bibliotek=litteraturhus.

En annen tankevekkende artikkel finnes i Klassekampen 2. mars

Aftenposten 9. mars  har også synspunkter på forholdet mellom litteraturhus og bibliotek.

Bibliotekforum 9. mars oppsummerer debatten, så langt.

3 kommentarer:

 1. Dette er en interessant diskusjon - og det er er flere sider av saken. Vi i Litteraturhuset i Skien feler Knut Olav Åmås' standpunkt:

  (...) Så la oss gjerne få et halvt eller et helt dusin nye litteraturhus i Norge, så fremt de kan fylle en annen rolle enn bibliotekene. Vi trenger ikke litteraturhus i byer som ikke kan finansiere dem med andre penger enn de samme som bibliotekene konkurrerer om. De er allerede største taper i nesten alle kommuners budsjetter, som generelt har økt. Bibliotekenes andel av kommunekulturen er redusert fra 20 til 16 prosent mellom 2001 og 2008.

  Hilsen Helle og Merete

  SvarSlett
 2. Litteraturhus og biblioteket bør samarbeide - og ikke tro de er konkurrenter. De har det samme målet, men er to forskjellige arenaer. Åpenhet og samarbeid må erstatte den skepsisen som kommer frem her i bloggen. Skien er noe annet enn Bergen og Oslo.
  Ja til littersaturhus OG biblioktet i Skien!!!

  SvarSlett
 3. Uff, dette var litt trist å lese og jeg er dypt uenig i både analyse og konklusjon. Det er virkelig trasig at mitt kjære bibliotek møter litteraturengasjerte ildsjeler på en slik defensiv og negativ måte.

  Det denne byen i steden trenger er et økt fokus på litteratur, leselyst og litteraturformidling. Og sånn sett vil biblioteket og et eventuelt litteraturhus kunne utfylle hverandre perfekt. Ved å jobbe sammen kan dere gjøre hverandre bedre.

  Det er jo slik dere sammen kan gjøre dere uunværlige for Skiens befolkning. Med det følger også at dere kan bli mer slagkraftige ovenfor politikerne og hjelpe dem med å forstå at det er viktig å prioritere mer penger til litteratur og kultur.

  Sammen kan dere skape et positiv spiral. Jo bedre tilbud folk får, jo større blir behovet og jo mere vil folk bruke dere. Da vil dere igjen med større tyngde kunne møte politikerne og sloss om budsjettkronene.

  Denne fine, lille byen vår trenger at alle gode krefter jobber i lag og at man heier på hverandre.

  SvarSlett