fredag 10. august 2012

Skiens nye fribyforfatter

Skien mottok i november i fjor sin nye fribyforfatter somaliske Abdullahi Muhiaddin. Han er politisk tegneserieforfatter og den tredje fribyforfatteren i rekken etter Basim Mardan og Safaa Alwan. Skien har vært såkalt Friby siden 2006. Det er til sammen 12 fribyer i Norge (Stavanger, Kristiansand, Oslo, Trondheim, Tromsø, Molde, Bergen, Lillehammer, Drøbak, Haugesund og Bø i Telemark). og ca 40 på verdensbasis.

Da den opprinnelig iranske forfatteren Salman Rushdie i tidlig på 1990-tallet pådro seg hele den islamske verdens vrede gjennom romanen Sataniske vers, ble det av Ayatolla Khomeini utstedt en dødsdom (fatwa) over forfatteren. Han søkte beskyttelse i Strasbourg, og forhandlingene var begynnelsen på et verdensomspennende nettverk av byer som gir beskyttelse og opphold til forfulgte forfattere.

For spesielt interesserte kan nevnes at fribyforfattere i Norge har status som kvoteflyktninger ifølge en spesialordning som går via NorskPEN og ICORN. (Ikke via UNHCR, FN’s høykommisær for flyktninger, som for de fleste andre kvoteflyktninger.)

Abdullahi Muhiaddin har allerede fått godt feste i Skien der han gleder seg over sin nye frihet. Han er en entusiastisk og positiv ung mann som har fått godt tak på norsken. Neste år håper han å kunne norsk godt nok til å få seg en sommerjobb. Til daglig er han elev i det omfattende introduksjonsprogrammet i Skien kommune.


I tidsrommet 10. september og fire uker framover vil Skien bibliotek markere Ytringsfrihetsdagene 2012 med utstillinger og arrangementer. I denne perioden vil tegninger av Abdullahi Muhiaddin være stilt ut i bibliotekfoajeen.

Les mer på Abdularts,  forfatterens egen blogg

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar