tirsdag 25. september 2012

Stå opp mot urett! Årets TV-aksjon 2012


Samtaler i tilknytning til årets TV-aksjon.
torsdag 4. oktober kl. 19.00 på Skien bibliotek.
Deltakere bl. an:  Ali Saki, Ina Tin og Abdul Muhiaddin


Pengene fra årets TV-aksjon skal brukes til å avdekke og stanse brudd på menneskerettigheter. Sammen med Amnesty bidrar du til rettferdighet for mennesker som er diskriminert, forfulgt og fengslet.

Les mer i brosjyren som kan lastes ned her

 Ali Saki overlevde tortur i et av verdens mest beryktede fengsler fordi han visste at Amnesty var engasjert i saken hans. For tjue år siden kom han tilbake til Norge.
Ali var politisk fange i Evinfengselet i Teheran på åttitallet fordi han var aktiv i Irans sosialistiske bevegelse.
“Jeg satt på cellen i 17 måneder uten lufting. Det var ingen vinduer og lyset var slukket det meste av døgnet. En dag ble det tent et lys i det stummende mørket Ali befant seg i. Ironisk nok var det fangevokteren som tente håpet. Mens han torturerte Ali skrek han ”din jævla idiot, verken Amnesty eller noen andre kan hjelpe deg. Jeg tar livet av deg!”.
Da skjønte Ali at han ikke var alene. Utenfor samarbeidet Amnesty med den norske ambassaden i Teheran. Sammen sørget de for at Ali slapp fri og kom til Norge hvor han ble gjenforent med familien sin. I dag bor Ali i Oslo.


Ina Tin: Seniorrådgiver Amnesty International med Midtøsten og Nord-Afrika som arbeidsområder, bakgrunn innen journalistikk og arabisk språk. Hun har ved flere anledninger reist med Amnesty etterforskere i blant annet Libanon og Egypt.Abdullahi Muhiaddin
Abdullahi Muhiaddin Skien mottok i november i fjor sin nye fribyforfatter somaliske Abdullahi Muhiaddin. Han er politisk tegneserieforfatter og den tredje fribyforfatteren i rekken etter Basim Mardan og Safaa Alwan. Skien har vært såkalt Friby siden 2006. Det er til sammen 12 fribyer i Norge (Stavanger, Kristiansand, Oslo, Trondheim, Tromsø, Molde, Bergen, Lillehammer, Drøbak, Haugesund og Bø i Telemark) og ca 40 på verdensbasis.
Abdullahi Muhiaddin har allerede fått godt feste i Skien der han gleder seg over sin nye frihet. Han er en entusiastisk og positiv ung mann som har fått godt tak på norsken. Neste år håper han å kunne norsk godt nok til å få seg en sommerjobb. Til daglig er han elev i det omfattende introduksjonsprogrammet i Skien kommune.

Les mer på forfatterens egen blogg

Arrangementet er et samarbeid mellom Litteraturhuset i Skien, Amnesty International og TV-aksjonen NRK. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar