torsdag 26. september 2013

Löwensköld-trilogien

av Selma Lagerlöf

Löwensköld-trilogien - Selma Lagerlöf Per Qvale
Bokklubben, 2012

Selma Lageröf (1858-1940) er et velkjent navn for de fleste. Hun fikk Nobelprisen i litteratur i 1909 og er kjent for bl.a. barneboken "Nils Holgersons  forunderlige reise gjennom Sverige", "Jerusalem" og "Gösta Berlings saga".


Löwensköld-trilogien består av tre bøker:
1) Löwenskölds ring
2) Charlotte Löwensköld
3)  Anna Svärd
og kom opprinnelig ut i årene 1925 - 1928.
 
Siden har bøkene blitt utgitt med jevne mellomrom, senest ifjor i trebindsutgave av Bokklubben.
 
Dette er en slektskrønike fra 1700- og 1800-tallets Sverige.
 
Første bok, ”Löwenskölds ring”, er en spøkelsesfortelling med innslag av lun humor, som forteller historien om forbannelsen som skal hvile over familien Löwensköld i generasjoner. Gamle general Löwensköld fikk i sin tid gullring, gård og adelskap av kong Karl den tolvte. Når han dør begraves han med ringen. Men det heter seg at ringen har så mye gull i seg at for den kan man kjøpe seg en gård. Så når familiegraven åpnes for neste begravelse i familien Löwensköld, så blir fristelsen for stor ...
 
I andre og tredje bok, ”Charlotte Löwensköld” og ”Anna Svärd”, er skrekkelementet byttet ut med romantikk. Den sympatiske og fornuftige Charlotte Löwensköld er forlovet med sin fetter Karl-Artur Ekenstedt. Han er en begavet prestestudent, men ikke så fornuftig, noe nevrotisk anlagt og dessuten en anelse fanatisk. De to forlovede blir uenige og Karl-Artur utbasunerer at han skal gifte seg med den første og beste kvinnen som kommer i hans vei. Det blir Anna Svärd, bondejente fra Dalarna. Men det er ikke bare Charlotte og Anna som er sjarmert av Karl-Arthur. Thea Sundler, klokkerens kone, er også svak for ham. Dessverre for Karl-Arthur og hans omgivelser er det ikke den mest fornuftige av hans kvinner som har størst innflytelse på ham.
 
Med underfundig humor og skarpe persontegninger forteller Lagerlöf om kjærlighet, ondskap, intriger, krenkelser, galskap og ære. Mine tanker gikk til Jane Austens romaner når jeg leste denne trilogien, og den anbefales til alle som er svake for Austens bøker.
 
TR 


 
 
 
 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar