onsdag 15. februar 2012

Gil Adamson: Enken. 2011

En ung kvinne, 19 år, er på flukt gjennom Canadas ødemark i 1903. Hun jaktes på av sine to svogere, et uhyggelig tvillingpar som vil hevne sin bror – mannen hun drepte. Enken har lite eller ingenting med seg. Kun en gammel bibel med små rare figurer i margen. Hun må stjele mat og lære seg å overleve i villmarken. Etter hvert stjeler hun en hest for å komme fortere av sted.

Stemningen er uhyggelig, vil forfølgerne finne henne? Det er ingen tvil om at det ville bety slutten for enken. Forfølgerne blir hjulpet av en dyktig stifinner. Han leder dem i sporene hennes, og de drar innpå. Men etter hvert skjønner stifinneren hva de vil med den unge kvinnen de forfølger. Vil han fortsatt hjelpe dem?

På flukten møter hun flere mennesker. De fleste hjelper henne, få krever opplysninger om hvorfor hun flykter. Man kan bli glad i mange av dem. Men hun kan aldri slå seg til ro. Leseren får etter hvert innblikk i hvilke forhold som gjorde henne til morder.
I fjellene treffer hun Fjellfanten, en ensom mann som også har flyktet fra noe. De finner hverandre og knytter sterke bånd, men en dag er han borte. Enken har igjen mistet noen.
Hun finner en enslig gammel pastor som også blir en slags venn. Hun får bo hos ham og lager maten for dem begge.
Det er vanskelig å legge fra seg romanen. Man må bare lese noen sider til for å få bekreftet at det går godt. Men går det godt?
Vi opplever et kolossalt jordskjelv som utsletter den lille fattigslige gruvelandsbyen enken har holdt seg skjult i. Hvem overlever?

Dette er Gil Adamsons første roman. Noen sier romanen er en blanding av en gammeldags western og en historisk roman. Faktum er at det er driv i historien, den er godt skrevet og naturskildringene er vakre.
Anbefales!
LG

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar