tirsdag 16. april 2013

Falkejakt

av Hillary Mantel

Forlaget Press, 2012


Året er 1535, stedet er England. Henrik VIII har brutt med Roma og Anne Boleyn er nå hans kone og dronning. Men den etterlengtende sønn og arving har hun ikke klart å gi ham. Og ekteskapet skranter. Henrik VIII begynner å gå lei av Anne og hennes luner og fatter interesse for Jane Seymour. Hun er Annes rake motsetning, en stille, rolig og vanlig utseende pike.

Thomas Cromwell, kongens sekretær, jobber med å ordne det slik at kongen kan kvitte seg med Anne og få sin ”plain Jane” på lovlig vis.  Det krever sin mann . Ved hoffet er det mange som har sine agendaer; diplomater, adelsfamilier og geistlige. I dette maktspillet står Thomas Cromwell alene, oppkomling som han er. Sønn av en smed som har jobbet seg opp til å bli kongens nærmeste rådgiver.
Og det er Cromwell som er vår mann i boka. Det er gjennom hans tanker, blikk og samtaler med bokens store persongalleri at vi får innblikk i begivenhetene og intrigene som fører til Annes fall. Vi vet jo hvordan det vil gå, men allikevel klarer forfatteren å gjøre dette til spennende lesing. Når boken slutter vil en lese mer. Og det skal det visstnok bli.
Falkejakt er nemlig bok nr. 2 i en planlagt romantrilogi om Thomas Cromwell. Første bok, Ulvetid, kom på  norsk i 2011 og er vel verdt å få med seg. Men Falkejakt er bedre og tettere skrevet. De to bøkene som hittil har kommet ut, kan leses uavhengig av hverandre. For det første er Henrik VIII og hans tid kjent historie for de fleste. For det andre har bøkene en oversikt med kort presentasjon av bokens personer ("rollebesetning"), samt forenklede slektstre over slektene Tudor og York.

Hillary Mantel er britisk (f. 1952) og fikk sitt internasjonal gjennombrudd med Ulvetid (Wolf Hall) i 2009. Hun har hittil fått Bookerprisen (britenes mest høythengende litterære utmerkelse) for både Ulvetid og Falkejakt (Bring Up the Bodies, 2012). Av det hun har skrevet tidligere er kun Hinsides svart (Beyond Black, 2005) oversatt til norsk (i 2007).

TR

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar