fredag 28. juni 2013

På bedringens vei

av Marie-Sabine Roger

oversatt fra fransk av Gøril Eldøen
Pax, 2013
220 s.


Forfatteren Marie-Sabine Roger er født 1957 i Bordeaux, Frankrike. Hun har skrevet flere romaner for voksne i tillegg til en del franske barnebøker. Hittil har det kommet tre bøker på norsk av henne; ”Å telle duer” (som også har blitt filmatisert), ”Lyse utsikter” og ”På bedringens vei”.

Vi møter Jean-Pierre, snart 70 år, enkemann og selverklært grinebiter. Han våkner opp alvorlig skadet på et sykehus etter det som for ham fortoner seg som et uforståelig opphold i Seinen. Grunnen til at han befant seg på en bro over Seinen sent nattestid klarer han ikke å huske. Under hans rekonvalesens møter han både redningsmannen (noe utradisjonell) og politimannen som jobber med saken. Kjente og ukjente mennesker presser seg inn i livet hans, påvirker ham og kanskje til og med tvinger ham til å taen revurdering av hans inngrodde syn på mennesketyper og meninger i livet.

Boka sklir inn i den kategorien romaner som for tiden virker populært å skrive om; bøker med godt voksne hovedpersoner med en humoristisk tvist. Hovedpersonen i denne boken, er en mann, som hittil har levd livet sitt på en bestemt måte. Vil en grinebiter alltid være en grinebiter? Bokens tema og type hovedperson kan sammenlignes med bøker som ”En mann ved navn Ove” og ”Potensgiverne”.

Marie-Sabine Roger skriver på en lettlest og enkel måte, uten at det blir overfladisk. Den er skrevet i samme stil som ”Å telle duer” med et rolig og varmt språk. Hun veksler mellom lange og korte kapitler, mellom tradisjonelt oppsett og korte epost-meldinger. Noe jeg syns fungerer veldig fint.

Som forlaget skrives så treffende ”Marie-Sabine Roger har igjen skrevet en hjertevarm fortelling om uventede møter mellom ulike mennesker, full av livsvisdom og humor, til glede for alle som likte Å telle duer [..].”

Er du ute etter litt lettlest sommerlektyre med dybde, passer denne fint.

SHD

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar