mandag 1. juli 2013

Ønskelisten

av Gregoire Délacourt


oversatt av Agnete Øye

Aschehoug, 2013

 
Dette er franskmannens andre bok – men den første oversatt til norsk.
 
Vi befinner oss i den middelsstore byen Arras i Frankrike. Hovedpersonen Jocelyne Guerbette er en middelaldrende kvinne, gift med Jo (kort for Jocelyn), to utflyttede barn og med jobb i en liten sybutikk.
Vi følger Jocelynes vanlige hverdagsliv og hennes betraktninger rundt det. Hun føler litt på at barna har flyttet ut av huset, og at ektemannen kanskje drømmer om et litt bedre liv materielt sett. Selv virker Jocelyne tilsynelatende fornøyd med sin hverdag – dagene i sybutikken og hobbyskrivingen på bloggen sin, ”tifingreavgull”.  Sine store drømmer har hun selv lagt bort for lenge siden. Hennes venninner; tvillingene Danièle og Francoise er Jocelynes rake motsetninger – de snakker alltid om sine store drømmer, bare de vinner i lotto først. De spiller fast og har gjort det i 18 år. Hver gang de møtes til lunsj maser de på Jocelyne om at hun også må spille – det er slik drømmene kan bli oppfylt. Tilslutt gir hun etter og kjøper en lottokupong.

Potten er på 18 547 301 euro og 28 centimes.
Jocelyne er den heldige vinneren av trekningen, men aner ikke hva hun skal gjøre med pengene, og forteller ingen at det var hun som vant. Samtidig prøver hun å lage seg en ønskeliste over hva hun ønsker seg mest av alt i verden hvis hun velger å bruke pengene.

”Ønskelisten” er liten, lettlest roman, hvor man fort blir glad i hovedpersonen og forfatterens språk.

Tiltross for at romanen kun er på 158 sider er det en leseopplevelse som sitter lenge i, da den rommer mye mellom linjene og gir deg mye å tenke på. Anbefales spesielt til lesesirkler.
 
LBJ

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar