mandag 15. juli 2013

Å føde et barn


av Kristina Sandberg


oversatt av Ellen Karine Berg
Pantagruel, 2012

 

Å føde et barn ble utgitt i Sverige i 2010 og ble nominert til Sveriges Radios Romanpris 2011.  Det er første bok i en trilogi. Bok nr 2 kom ut på svensk i 2012.

Bokens handling er lagt til Sverige i 1938. Maj Sara Johanna Olaussen kommer fra enkle kår, har nettopp flyttet hjemmefra og fått jobb i et konditori. Hun har flyttet fra ungdomskjæresten Erik, men treffer han iblant og er veldig forelsket. Han har ikke like sterke følelser for Maj og velger å bryte forholdet. På konditoriet treffer Maj fabrikkeier Tomas Berglund. Han viser stor interesse for Maj, og til tross for den store aldersforskjellen gjengjelder hun følelsene hans. Det tar ikke lang tid før Maj blir gravid og må gifte seg med Tomas. De flytter inn i Tomas leilighet og Maj må finne sin plass i denne fornemme familien. Det er imidlertid ikke så enkelt og i underetasjen bor svigermor, som mistenker Maj for å ha blitt gravid for å fange Tomas. Men selv om Maj mistrives i sin nye tilværelse streber hun etter å bli en god kone, mor og vertinne.

Dette er en velskrevet bok. Sandberg skildrer Majs tanker og følelser godt. Det er interessant å lese om 30-tallets fruer og hvilke krav de skulle leve opp til. Hvordan klasseskillet var på den tiden og ikke minst hvordan det kan være å bli ”kastet inn” i en familie som er finere enn det enn selv er vokst opp i. Sitatet på forsiden beskriver godt bokens innhold: ”Når hjemme faktisk ikke er best, kan den største bragden være å bli”.
 
AMH

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar