torsdag 27. mars 2014

StiklingenAv Audur Ava Ólafsdóttir
Pax, 2013
266 s.

Audur Ava Ólafsdottir er en islandsk forfatter født i 1968.  Stiklingen er hennes tredje roman, men den første oversatt til norsk. For denne ble hun nominert til Nordisk Råds litteraturpris i 2009.  Hun er forresten også lektor i estetikk ved Islands Universitet.

I denne boka møter vi Lobbi, 22 år og ganske usikker på hva han vil gjøre med livet sitt.  Men han vet i alle fall at han ikke vil begynne på universitetet enda så flink han var på skolen.  Faren er litt skuffa over dette, men Lobbi har arva moras lidenskap for roser og hagearbeid.  Nå reiser han fra Island til Sør-Europa, der han har fått seg jobb med å sette i stand en forfallen klosterhage. Med seg i bagasjen har han stiklinger fra moras rosehage. Han reiser fra faren og tvillingbroren Josef som er autist, og den lille dattera Flóra Sól. Hun er resultatet av en one-night-stand med Anna, og disse to har ingen stor plass i livet hans.

Etter en ganske strabasiøs reise kommer han godt i gang med arbeidet i klosterhagen, og trives med sitt rolige liv i landsbyen, han spiser på vertshuset, ser på gamle filmer med Pater Thomas, og blir etter hvert på hils med landsbyboerne. Men plutselig gir Anna beskjed om at hun trenger hjelp til å passe dattera mens hun avslutter masteroppgava si.  Med dette forandres Lobbis rolige tilværelse, han blir er omsorgsfull far, og hvem vet, kanskje også kjæreste –

Dette er ei lettlest bok, med korte kapitler og et lavmælt og godt språk. Det er ei rolig bok, men likevel blir du revet meg, og det er vanskelig å legge den fra deg. Den handler både om tro, håp og kjærlighet, men er slett ingen søtsuppe. 
 
Det sies at boka kan minne om Jan Wieses ”Kvinnen som kledde seg naken for sin elskede”, så likte du den, kan ”Stiklingen” absolutt anbefales. 

MH

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar