torsdag 27. mars 2014

Ved sandelvaav Gyrdir ElíassonGyrðir Elíasson: Ved sandelva – Pastoralsonate

Bokvennen forlag, 2013
144 s.

Det er så deilig med tynne bøker, som ikke handler om noen ting, gjerne med litt melankolske omslag.  Dette er ei sånn bok av den islandske forfatteren Gyrdir Elíasson.  Han har kommet med bøker på norsk de tre siste åra. På Island har han derimot gitt ut flere romaner, dikt- og novellesamlinger. I 2011 fikk han Nordisk råds litteraturpris for novellesamlinga Mellom trærne.

I Ved sandelva møter vi en kunstmaler som har funnet sin plass i to husvogner i utkanten av en campingplass.  I den ene vogna har han atelieret sitt.  De andre gjestene på campingplassen har han lite å gjøre med, han lever sitt rolige liv i ensomhet.  Sover, står opp, lager kaffe, spiser, maler og tar seg en øl.  Til butikken drar han når han skal ha mat, og av og til kommer sønnen på besøk.  Skogvokterens kone er et forstyrrende element i denne rolige romanen om mennesket mellom natur og kultur. Men når høsten kommer, og campingfolket har pakka sammen fortelta, er livet igjen i ro og balanse ved sandelva, og det er alltid bilder som skal males -

Ei lettlest og god bok, korte kapitler og godt oversatt til nynorsk av Oskar Visdal.

Så liker du tynne bøker som ikke handler om noe, kan denne anbefales, Selvsagt handler boka om noe, den er tankevekkende og en fryd å lese!

MH

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar