torsdag 11. november 2010

Chris Cleave: Little Bee


Little Bee er Chris Cleaves annen bok. Den første, Kjære Osama, ble planlagt utgitt 7. juli 20005. Boka handler om en kvinne som opplever at et terroristangrep i London tar livet av sønnen og mannen hennes. Samme dag som utgivelsen skulle finne sted, inntraff selvmordsangrepene på Londons t-baner, der over 50 mennesker døde og 700 ble skadd. De faktiske hendelsene ligger tett opp til handlingen i boka, og dermed ble reklamekampanjen avlyst av frykt for å støte mennesker som var berørt av terrorangrepet.

I Little Bee tar forfatteren også opp et aktuelt politisk tema, nemlig forholdene i flyktningleire i England og oljeselskap som tar seg til rette i et afrikansk land for å tjene penger. Little Bee er ei jente som må rømme fra Nigeria der landsbyen hennes blir utryddet av en gruppe leiesoldater under kommando av et oljeselskap. Hun rømmer sammen med sin eldre søster som blir drept i et dramatisk møte med leiesoldatene og et ferierende engelsk ektepar. Dramaet utspilles på stranden utenfor det inngjerdete hotellet like ved.

Ekteparet er Sarah og Andrew. Sarah er travel redaktør i et dameblad og Andrew journalist med en prestisjefylt jobb. Ekteskapet skranter, og turen til Nigeria er et forsøk på å finne tilbake til hverandre.

Episoden fra stranden i Nigeria får dramatiske følger både for Sarah og Andrew. Little Bee klarer nemlig å få med seg et identitetskort som oppgir Andrews adresse i England. Når hun flykter dit og etter et par år slipper ut av asylmottaket sør i England, er Andrews adresse den eneste tilknytning til landet hun har. Selve løslatelsen fra mottaket skjer ved en feiltagelse, og Little Bee og en gruppe andre asylsøkende kvinner befinner seg på rømmen uten lovlig oppholdstillatelse. Skildringen av disse kvinnene er hjerteskjærende og bringer leseren ubehagelig nær de asylsøkendes situasjoner og ulike bakgrunn.

Vi er vitne til hvordan Little Bee viser seg å være en ualminnelig oppegående ungdom, og samspillet mellom henne og Sarah viser forfatterens evne til personskildringer.

De fleste foretrekker kanskje å distansere seg fra flyktningers og asylsøkeres rystende skjebne. I tillegg til møtene mellom et utviklingsland i Afrika og den vestlige verden og Little Bee og Sarah, blir denne boka et personlig møte med opprørende tilstander som er så altfor vanlige utenfor vår trygge del av verden.

LG

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar