tirsdag 5. mars 2013

En sang om is og ild- en fantasyserie av George R. R. Martin


Bok 5 del II i salg nå!Vendetta forlag, 2015

Dette er bøkene bak TV-serien ”Games of Thrones”.

Vi befinner oss i en fiktiv verden, på kontinentet Westeros. Syv kongeriker er samlet under kong Robert Baratheon, som vant opprøret mot den forrige kongen, Aerys Targaryen. Det har vært ro i riket de siste årene, men det er tegn på at freden ikke vil vare. Rykter går om at ikke alle etterkommere etter Aerys er døde. Et søskenpar, barn av den tidligere kongen, rakk å bli fraktet i eksil . De nærmer seg voksen alder og planlegger å ta tilbake maktsetet Jerntronen.
Nord i riket beskytter den store Muren mot en ukjent trussel, De Andre. For mange tusen år siden ødela nesten De Andre verdenen.  Muren er bevoktet av broderskapet Nattevakten og det er tegn på at den ukjente trusselen nord for Muren rører på seg igjen. Og rekrutteringen til Nattevakten er ikke det den en gang var.

Bok I starter med at kong Robert og dronning Cersei Lannister med følge drar nordover for å besøke Roberts gamle venn, lord Eddard Stark. Kong Robert  kommer for å be Stark om å bli den nye Hånden, kongens nærmeste rådgiver og nestkommanderende. Noe Stark motvillig sier ja til. Det er tegn på at den forrige Hånden ikke døde en naturlig død og Robert trenger en han kan stole på i Kongshavn, hovedstaden i Westeros. Når kong Robert så uventet dør blir det uro i riket. Flere krever sin rett til Jerntronen og spillet er i gang.

Det er kampen om Jerntronen og de følgene det har for bokens personer serien handler om. Familiene Baratheon, Stark, Lannister og Targaryen er sentrale. Bøkene er spennende og underholdende, her er det konspirasjoner, forræderi, drager, magi, kjærlighet og grådighet. Men Martins karakterer er sammensatte og forfatteren er heller ikke redd for å la det gå dårlig for sine hovedpersoner, i noen tilfeller så dårlig at de dør. Noe som ikke gjør det mindre spennende.

Likte du Ringenes Herre og/eller er glad i historiske romaner er dette en serie du burde gi en sjanse.

Klarer du ikke å vente på de norske oversettelsene er det bare å kaste seg over de engelske utgavene. Hittil har 5 av planlagte 7 bøker kommet ut på engelsk.

Utgitt på norsk:
Bok 1 del I I vargens tid (2011)
Bok 1 del II Kampen om Jerntronen (2011)
Bok 2 del I Kongenes kamp (2012)
Bok 2 del II Dragenes dronning (2012)
Bok 3 del I Stål og snø (2013)
Bok 3 del II Blod og gull (2013)
Bok 4 del I Kråkenes gilde (2013)
Bok 4 del II Jern og sand (2014)
Bok 5 del I Drømmer og støv (2014)
Bok 5 del II Dragenes dans (2015)

Utgitt på engelsk:
1. A Game of Thrones (1996)
2. A Clash of Kings (1999)
3. A Storm of Swords (2000)
4. A Feast for Crows (2005)
5. A Dance with Dragons (2011)
6. The Winds of Winter (kommer)
7. A Dream of Spring (kommer)

TR

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar