tirsdag 19. mars 2013

Fjellgraven

 

 Aschehoug, 2013

 

av Hjorth og Rosenfeldt


Dette er den tredje romanen i Sebastian Bergman- serien. Tidligere har Mannen som ikke var morder (2011) og Dødens disippel (2012)  kommet ut.

Dette er den første romanen som kommer som bok før den kommer som tv-serie.

Hans Rosenfeldt (f. 1964) er manusforfatter og kjent tv- og radioprofil i Sverige - han er blant annet mannen bak den populære svensk/danske tv-serien "Broen". Sammen med Michael Hjorth skriver han spenningsserien med Sebastian Bergman i hovedrollen.

Michael Hjorth (f. 1963) er regissør og manusforfatter. Han har også vært produsent for flere filmer, senest "Snabba cash", basert på Jens Lapidus' roman. Han er en av grunnleggerne av produksjonsselskapet Tre vänner, som lager tv-serier, reklamefilm, teater og spillefilmer. Sammen med Hans Rosenfeldt skriver han spenningsserien med Sebastian Bergman i hovedrollen.

Hoved karakterene i serien er Sebastian Bergman, etterforskerne Vanja og Ursula, og sjefen Torkel.
Sebastian Bergman var tidligere politiets beste kriminalpsykolog og profilerer, men hans verden knuses da hans kone og datter omkom i tsunamikatastrofen i Thailand 26 desember 2004. Idag er han en skygge av sitt tidligere jeg, som lever ett selvdestruktivt liv uten arbeid, venner eller familie.
 Det er vanskelig å få noe stor empati for karakterene. Ingen av dem er spesielt sympatiske. Sebastian er den mest utrivelige og manipulerende. Han ser på alle kvinner som kjønnsobjekt, er skruppelfri og lyver så det renner av ham.
Vanja som har et komplisert forhold til sin beste venn, kollegaen Billy, pga sin ærgjerrighet og sitt karrierejag, er heller ikke lett å like. Hun er firkantet og hard, hennes eneste sprekk i skjoldet er hennes far.
Ursula er midt oppe i et brudd med sin mann, som hun har bedratt med sin sjef Torkel i mange år. Hun bryr seg ikke stort om noen av dem, men er mest sliten og nebbete overfor alle.
Torkel er grå og kjedelig.
I Fjellgraven begynner handlingen med at seks skjelett, hvorav to er barn, blir funnet av to veninner på fjelltur i Åre traktene mot norskegrensa. To av skjelettene blir identifisert, men de øvrige forblir et mysterium. Mordetterforskningen står altså overfor et massemord, men sporene er få og fremdriften langsom.
Parallellt med mordetterforskningen undersøker tv-journalist Lennart Stridh en sak om en asylsøker, som fikk avslag på opphold, og hans venn. Begge forsvant sporløst for mange år siden. Konen har tatt kontakt med Stridh, som en siste utvei for å få visshet i hva som skjedde med sin mann. Da Strid begynner å grave i historien oppdager han at Säpo har vært innblandet og hemmeligstemplet saken med hensyn til rikets sikkerhet.
Handlingen er nærmest filmatisk lagt opp med med flere parallelle handlinger som etterhvert snor seg inn i hverandre. Det er overraskende hendelser, mange cliffhangers og mye plutselig avbrutt spenningsoppbygging.  Det stykker opp handlingen i begynnelsen, men skaper driv etter hvert som handlingen går frem. De bygger opp en spennende intrige, bla ved å bruke overdrivelser og ekstreme personskildringer (som nevnt ovenfor).
Mordene havner på en måte i bakgrunnen, det er et grep som lar forfatterne sette fokus på karakterene og deres kompliserte relasjoner til hverandre. Dette er som sagt en romanserie og man bør kanskje begynne med bok nummer 1. for å sette mest mulig pris på denne bok tre. Når det er sagt kan man meget godt lese bok 3 for seg selv.
Fjellgraven er et godt håndverk. Spenningen for de som har lest de to første bøkene kommer med en gang. Vi andre som ikke har lest dem, stanger kanskje litt før vi får innblikk i karkaterene og deres relasjoner. Selv om gåten blir løst på en tilfredstillende måte er det mange andre historier i historien som ikke får noen løsning, og gir et ønske om å lese mer.

LEL

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar