mandag 29. juni 2015

Mye mer enn en bok!


Glukhovsky, Dmitry: Metro 2033
Bokforlaget 2012


Dmitry Glukhovsky er en russisk forfatter og internasjonal korrespondent i Rusia Today. Han har skrevet en rekke dystopiske og samfunnskritiske romaner. Metro 2033 er en postapokalyptisk roman. Moskva har blitt utslettet av et atomangrep. De overlevende har tatt tilflukt i t-banesystemet, metropolitten.  Der vokser nye generasjoner opp. De prøver å overleve så godt de kan, og det er en evig kamp om ressursene.

Det omfattende metrosystemet er en dyster og mørk verden i mikroformat. Her finnes forskjellige stasjoner hvor de har sine egne styresett og ideologier. Den kommunistiske Røde linjen og Hansa, den kapitalistiske staten, er to eksempler på dette. Artjom, den unge hovedpersonen i romanen, kommer fra en uavhengig stasjon. Han blir en dag oppsøkt av en stalker, som gir han et oppdrag. Han må ta seg til Polis i hjertet av metroen. Ferden dit er et farlig foretagende. En veit aldri hva som befinner seg i tunellene mellom stasjonene.

Dette er også en episk roman med en omfattende historie, og den tar opp filosofiske spørsmål om væren. – Som søken etter sannhet og frykten for det ukjente. Menneskene her skaper seg mytologier slik at uvitenheten ikke blir så skremmende. Roman sitrer av spenning og det er mye action. Det er nok derfor denne historien også har blitt et populært dataspill.
OAF

1 kommentar:

  1. Jeg likte denne veldig godt og er glad for rådet om å lese den.

    SvarSlett