tirsdag 12. januar 2010

Scarlett Thomas: Herr Ys endelikt


”Herr Ys endelikt” er en bok uten lang innledning: Den foregår i Storbritannia og begynner med at et av byggene på et universitetsområde fra 60-tallet kollapser på grunn av en gammel jernbanetunnel under området, mens hovedpersonen Ariel Manto befinner seg i nabobygget. Hun er i gang med å skrive et prosjekt om 1800-tallsforfatterenThomas E. Lumas, som bl.a. skrev boka ”Herr Ys endelikt”, en bok som er meget sjelden, det finnes bare ett kjent eksemplar i Tyskland et sted.

Ettersom universitetsområdet er avsperret og Ariel derfor ikke får hente bilen sin, beslutter hun å gå hjem. På veien kommer hun gjennom et område av byen hvor hun ikke er kjent, og finner et antikvariat, hvor hun går inn for å se om de har noe av interesse. Ekspedienten husker å ha sett noe av Thomas Lumas et sted og finner en eske med bøker med bl.a. et eksemplar av ”Herr Ys endelikt”.

Det siges at det hviler en forbannelse over boka og at den som leser den kommer til å dø etter at lesingen er over. Ariel tror ikke på sånt og begynner å lese. Det viser seg at det mangler en side, og at det ser ut til å stå noe viktig på akkurat denne siden.

Ettersom veilederen hennes, som hun delte kontor med, forsvant for et stykke tid siden og det trenges plass til de som hadde kontorer i nabobygget som kollapset, får Ariel rydde plass på kontoret, og finner den manglende siden blant veilederens bøker. På denne siden finnes en oppskrift på en mikstur som gjør det mulig å reise inn i en slags fjerde dimensjon (som Thomas Lumas kalte for Troposfæren), hvor det går an å reise i tankene til folk (og dyr).

Det viser seg etter hvert at det finnes andre i denne dimensjonen, og Ariel blir oppsporet av noen som vil ha tak i både boka og Ariels kunnskap om innholdet.

Boka er en blanding av filosofisk thriller og vanlig spenning, med noen elementer fra fantastisk litteratur. Forfatteren bruker Troposfæren som tankeeksperiment om bl.a. bevissthet og eksistens, kvantefysikk, virkelighet, tro og språk.

En bok jeg ikke klarte å legge fra meg etter jeg var begynt på den.

CB

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar