tirsdag 12. januar 2010

Peter Mayle: Et år i Provence


Dette er boka for alle som elsker Frankrike, særlig Provence. Enten du har vært der, eller drømmer om å komme dit.

Peter Mayle er en engelsk forretningsmann. Han og kona har vært i Provence flere ganger som turister. Hver gang de må dra hjem, drømmer de om en gang å kunne bosette seg der for godt.

Plutselig er drømmen blitt virkelighet. Sammen med kona og to hunder kjøper han et 200 år gammelt hus i en liten landsby i innlandet av Provence.

I boka følger vi ekteparet det første året på et nytt sted. Den er inndelt i 12 kapitler, et for hver måned, med start i januar.

Et helt nytt liv begynner. Det er mye som er forandret fra livet i England. Blant annet er forholdet til naboene helt annerledes, både på godt og vondt.

Paret de kjøpte huset av, ville gjerne presentere dem for naboene. Dette gjør de i løpet av en middag som varer 5 timer.

Språket naboene snakker er helt annerledes en den fransken de hadde lært på franskkurs hjemme i England.

De opplever mistralen, den kalde vinden som går igjennom marg og bein på både mennesker og dyr. Da går hele dalen i dvale. En av tingene de driver med for å få tiden til å gå, er å spise.

De spiser mye mat, og god mat. Peter Mayle beskriver måltidene slik at du får vann i munnen.

Boka er full av detaljerte beskrivelser av fransk dagligliv skildret med humor.

Vi får høre om alle kjente hjemmefra, som tilfeldigvis har tenkt seg til Provence i løpet av den nærmeste tiden. Verken familie eller venner skjønner et lite hint. Ingen er mer tykkhudede enn de som er på jakt etter solskinn og gratis ferieopphold. Unnskyldninger som at de har andre gjester den uken, eller at huset er fullt av bygningsarbeidere, preller av som vann på gåsa. Det spiller ingen rolle, er svaret, vi skal bare ligge ved svømmebassenget likevel. Heller ikke litt mer uvanlig argumentasjon som at: Vi er blitt vegetarianere, eller, vi lurer på om bikkjene har fått hundegalskap, hjelper. Ingen skremsler biter på, og familien klarer ikke å si blankt nei, Det er bare å vente, og håpe det beste. Og det er ikke alltid så bra.

Boka er en guide til god mat og bra restauranter. Han beskriver delikatessene, og den gode vinen.

Forfatteren er dyktig til å kombinere humor, detaljerte beskrivelser og innsikt i provençalsk dagligliv.

Boka er ideell for alle som liker Frankrike, fransk mat og reiseliv.

Har du ikke allerede vært i Provence, garanterer jeg at du vil ønske å komme dit

MJ


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar